ERDON Helyi hírek

2018.02.15. 09:18

Oktatási és szociális infrastruktúra-projektek

Szerda délelőtt az intézmény székhelyén sajtótájékoztatót tartott Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke és Teodora Baş, az önkormányzat vagyonkezelési osztályának főnöke.

Szerda délelőtt az intézmény székhelyén sajtótájékoztatót tartott Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke és Teodora Baş, az önkormányzat vagyonkezelési osztályának főnöke.

Valamennyi beruházás egy közel 50 ezer négyzetméter összterületű telken valósulna meg, melyet a Rulikowszki-temető, az Egyetemi út, a csendőrség és a Ceyrat-negyed határol- jelentette be Pásztor Sándor megyei tanácselnök. Felidézte, hogy a terület 2005-ben került az önkormányzat tulajdonába a Honvédelmi Minisztériumtól, és 2007. szeptember 28-án egy vonatkozó tanácsi határozat is született arról, hogy adminisztratív székhely és lakóépület-együttes építésére kell hasznosítani. Az évek azonban teltek-múltak, és semmi érdemleges változás nem történt. 2016 végén merült fel ismét, hogy kezdeni kéne valamit a területtel abban az értelemben, hogy hatékony tevékenység legyen kifejtve ott. Ettől az ötlettől vezérelve először is tavaly az első fázisban meg kellett tisztítani a gaztól, a bozóttól, az elvadult növényzettől, mely munka több hónapot vett igénybe, második szakaszban pedig megszerezték az urbanisztikai engedélyt a nagyváradi polgármesteri hivataltól, hogy iskolai campust lehessen létesíteni ott az SNI (sajátos nevelési igényű) gyerekek számára, tudományos és technológiai parkot, valamint ANL-lakásokat az önkormányzat alkalmazottai részére. A telken egy épületet meghagynának a Ruhama Alapítványnak, mellyel jól együttműködik a Megyei Tanács, és három, az 1870-es években felhúzott ingatlan kivételével a többit lebontanák. Ezeket azért hagynák meg, mely statikailag jó állapotban vannak.

Ami az iskolai campust illeti: a tanulmányok alapján egy 2011-ben elfogadott tanácsi határozat képezi, de 2016-ig nem történt semmi. A múlt évben az önkormányzat 7,6 millió lejt költött a bérkiadásokat nem beleszámítva az általa működtetett, az SNI-gyermekek felzárkóztatását, illetve integrálását szolgáló tanintézetek fenntartására, és az évek folyamán a halmozottan sérült gyerekek száma 900-ról közel 1400-ra emelkedett. Az igény még nagyobb lenne, ezért vásárolt tavaly a Megyei Tanács vezetése kisbuszokat a szállíttatásukra, illetve gondolt arra, hogy egy helyen valósuljon meg a nevelésük, ahol szinte az összes SNI-gyermek hozzáférhetne az állapotát figyelembe vevő, korszerű oktatási eszközökhöz, körülményekhez, mint például szenzorokkal ellátott szobák, medence, állatok segítségével végzett terápia, rekreációs termek stb. A campus 29.955 négyzetméteren terülne majd el, meghagynák a fákat amolyan zöld oázisnak, és az említett három épület közül az egyiket sportcsarnoknak alakítanák át. Problémát okoz azonban, hogy jelenleg Romániában nem lehet pályázni az SNI-vel kapcsolatos projektekkel, ezért az idén a ledózerolások történnek meg, elkezdik kidolgozni a hatástanulmányt, és felkészülnek rá, hogy azonnal lépni tudjanak, amennyiben változik a helyzet, és megjelennek a láthatáron európai uniós vagy hazai pénzforrások.

Tudományos park

A tudományos és technológiai parkkal kapcsolatos, a Regionális Operatív Program keretében megvalósítani óhajtott befektetés vezető partnere a Bihar Megyei Tanács, projektpartnerek a Bihar Megyei Ipari Parkok Rt. és a Nagyváradi Egyetem. Az invesztíció becsült értéke 7-10 millió euró körül mozog, az eredeti koncepció ugyanis még 10 millió euróról szólt, mert akkor még úgy volt, hogy kétszázalékos önrészt kell biztosítani, később azonban olyan információk láttak napvilágot, miszerint ötvenszázalékos kell legyen a saját hozzájárulás, ezért biztos ami biztos alapon készült egy 7 millió euró becsült értékű variáns is. A pályázati felhívás még ebben a hónapban közzé lesz téve. Közben az is el lett határozva, hogy mivel dotálják a park alagsorral együtt négyszintes laboratóriumát (ez a meghagyott második épületben kapna helyet), és 11 társaság jelezte, hogy érdeklődést tanúsít a projekt iránt, ezek szakterülete többek közt az információáramlás és kommunikáció, a biztonságpolitika, az egészségügy, a bioenergetika, a környezetvédelem, a klímaváltozások. A kutatói komplexum 8670 négyzetméteren terülne el, mely a laborépület mellett parkolóhelyeket is magába foglalna.

ANL-lakások

Az ANL-lakások létesítése céljára kijelölt terület 9618 négyzetméter nagyságú. Az idén voltak ez irányú tárgyalások az ezzel foglalkozó entitás országos vezetőjével, aki jelezte Pásztor Sándornak: a 2018-as keret már kimerült, viszont amennyiben a megyei önkormányzat összeállítja a szükséges dokumentációt, a 2019-es költségvetési listán az első közt lesz. Elvi döntés már született arról, hogy első körben egy 24 lakrészes tömbház épülne földszinttel, két emelettel és tetőtéri lakásokkal, néhány tíz méternyire a Ceyrat negyedbeli ingatlanoktól, a kijelölt terület nagysága azonban akkora, hogy igény, illetve rendelkezésre álló pénzforrás esetén még két másik tömbház is elférne. Mint megtudtuk, áprilisig mindenképpen előkészítik a kért papírokat, és miután megjelenik a közbeszerzési értesítő, az is eldől, hogy a feltételeknek eleget tevő jelentkezők közé sorolják a megyei önkormányzatnak alárendelt intézményeknél dolgozókat is, vagy sem. Amennyiben csak a saját apparátusban dolgozók pályázására lesznek tekintettel, akkor a potenciális kedvezményezettek száma közel 170, ellenkező esetben pedig 3200.

A meghagyott harmadik épület rendeltetéséről később fog határozni a tanács.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!