ERDON Helyi hírek

2018.01.10. 11:24

Párokat szeretnének a magányos állatoknak

Látogatásunkkor az állatok többsége élvezte a januári napsütést és az évszakhoz képest enyhe időt, csak a legérzékenyebbek voltak bent, fűtött helyen. Szabó Sándort, a Nagyváradi Állatkert ügyvezetőjét kérdeztük az újdonságokról.

Látogatásunkkor az állatok többsége élvezte a januári napsütést és az évszakhoz képest enyhe időt, csak a legérzékenyebbek voltak bent, fűtött helyen. Szabó Sándort, a Nagyváradi Állatkert ügyvezetőjét kérdeztük az újdonságokról.

Egy kevéssel drágultak tavaly óta egyes díjak, például a felnőtteknek szóló jegyek ára január elsejétől 14 lejről 15 lejre nőtt, viszont a kedvezményes jegyek ára továbbra is hét lej és a három éven aluli gyerekek, illetve 75 éven felüliek számára most is ingyenes a belépés. Újdonság, hogy az „örökbefogadási” díjak is fel vannak tüntetve – ez magánszemélyek számára egy évre száz lejbe, jogi személyeknek pedig 500 lejbe kerül egy állat örökbefogadása, illetve a gyerekek kipróbálhatják, milyen megülni a pónilovakat, tíz percnyi séta tíz lejbe kerül.

Virágokat ültettek

Amint Szabó Sándor, az intézmény ügyvezetője elmondta, nemrég bevezették, hogy mágneses kártya tanúskodik az állatok örökbefogadásáról, ezek ki vannak függesztve a bejáratnál, de az örökbefogadók is kapnak egy-egy ilyen kártyát. Egyéb újdonságok is történtek az elmúlt hónapok során: az állatgondozók közreműködésével, az ügyvezető kezdeményezésére felásták a parlagon lévő földterületeket és nem kevesebb, mint tizennégyezer virághagymát ültettek el – tulipánt, jácintot, nárciszt és hóvirágot. Az ügyvezető szerint ugyanis nem elég állatokat mutogatni a látogatóknak, olyan környezetet is kell biztosítani, ahol az emberek szívesen időznek, s ahol jól érzik magukat. Új sétányok épültek, egy új kijárat készült, s nekikezdtek a vadmadarak tavának a felújításához. Fontos, hogy a víz mindig tiszta legyen és a látványt szökőkutakkal igyekeznek majd még szebbé tenni. Egy további terv, melyet mihamarabb gyakorlatba szeretne ültetni, az, hogy rengeteg díszfát ültessenek el, s az állatkert olyan látványt nyújtson, akár egy botanikus kert.

Ami pedig az állatokat illeti: törpekecskéket és kameruni juhokat hoztak Aradról, már meg is születtek az első kis kecskék. A debreceni állatkerttől törpemalacokat és denevéreket kaptak kölcsön, s a szaporulat már a váradi állatkerté lesz. Egy magánszemélytől pedig adományként egy őzikét kaptak, melyet saját udvarán nevelt korábbi tulajdonosa.

Nem szenvednek hiányt

Terveik közé tartozik, hogy párokat szerezzenek a magányos állatoknak – például a zebrának – s az öt hím pávián közül többet nőstényekre cseréljenek el. A medvéknek sincs párjuk, úgyhogy tervezik, hogy Bobby és Feri mellé nősténymedvéket is beszereznek. A kengurunak, a perzsa leopárdnak, a sörényes kosnak szintén párra lenne szüksége. A halakkal együtt jelenleg 650 állatot tud magáénak a váradi állatkert, gyakorlatilag minden fontosabb állatfajta megtalálható itt, kivéve a zsiráfot és az elefántot, mivel ezek nagy területet és speciális körülményeket igényelnek. Mint megtudtuk, tavaly óta két biológus és egy állatorvos is dolgozik itt. Az állatok semmiben nem szenvednek hiányt, az ételt cégek szállítják, melyekkel szerződésben állnak; itt mit tenni - a gondozók éjjel is szolgálatot teljesítenek, s kamerán keresztül is tudják figyelni az állatokat, hogy azonnal észleljék, ha valami gond van. Az érzékenyebb állatoknak központi fűtéssel ellátott istállóik vannak, de nemrég olajjal működő fűtőtesteket is beszereztek, ezeket is hamarosan működésbe helyezik.

Szabadon

Az ügyvezető mókusokat is beszerezne, de egyelőre nem talált – terve az, hogy szabadon tartsa őket, hiszen, mint kifejtette, ha ennivalót és törődést kapnak, biztos nem mennek el, ahogy a vízi madarak is szabadon vannak, s a fácánok is – ez utóbbiak még csak nem is az állatkert tulajdonát képezik, de azért hűségesen visszajárnak ide.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!