ERDON Helyi hírek

2018.01.31. 18:47

Nagyváradon is megalakul a Nőszervezet

Szerda reggel sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke, Kéry Hajnal Bihar megyei elnök és Székely Hajnalka, Váradért és régiójáért felelős alelnök. A közösségépítés fontosságát hangsúlyozták, bejelentve: Nőszervezet alakul Váradon is.

Szerda reggel sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke, Kéry Hajnal Bihar megyei elnök és Székely Hajnalka, Váradért és régiójáért felelős alelnök. A közösségépítés fontosságát hangsúlyozták, bejelentve: Nőszervezet alakul Váradon is.Biró Rozália, az RMDSZ Nőszervezet országos elnöke kifejtette: az elmúlt időszakban is változatlanul az igényekre alapozva, a közösség építésére és erősítésére hangolták tevékenységüket Bihar megyében, és reményeik szerint ezt teszik majd ezután is. Igyekeztek eleget tenni annak az országos célnak, szándéknak, hogy lássák, érezzék, tudják, melyek a nők elvárásai, és próbálnak választ adni, találni ezekre úgy, hogy közben felkarolják, irányítják azokat a hölgyeket, akik úgy döntenek: közéleti pályára lépnek. A Bihar megyei szervezet eddig is szép eredményeket ért el e téren, rendezvényeivel több száz magyar nőt, több tíz családot sikerült megszólítania. Érdekes módon Bihar megyében valahogy a magyar közösség területi eloszlása leképezi az országos helyzetet, és ennek mentén úgy alakítják a programjaikat, hogy ezek megfeleljenek a szórványban és a tömbben élő, illetve az elvárosiasodott nők specifikus elvárásainak is.

Közösségépítés

A közösségépítés fontosságát nyomatékosította Kéry Hajnal megyei elnök is, a teljesség igénye nélkül felsorolt néhányat az általuk 2017-ben rendezett események közül. Nőnapi bál volt Nagyváradon és Kisszántón, kokárdákat készítettek és koszorúztak március 15-e apropóján megyeszerte, húsvétkor „zsongtak”, majd októberben mindenhol megünnepelték az időseket. Érmihályfalván anyák- és gyermeknapi műsororral kedveskedtek az érintetteknek, Élesden májusban ifjúsági hét zajlott és édességet sütöttek, Biharfélegyházán (mely az egyik legaktívabb) anyák-napi bált szerveztek és havi rendszerességgel készítettek csigatésztát, Székelyhídon házhoz ment a Mikulás 30 családhoz. Borson kézművesszemle és vásár volt, Micskén bevezették az „asszony öt percet”, a belényesi medencében tojásfestésre és mézeskalács sütésre került sor. Ősszel képzéssorozatot indítottak pedagógusok számára az iskolaelhagyás jelenségéről Váradon és Mihályfalván, az év végén pedig a Mosolygó karácsonyt! program keretében a megyében zajlott 16 eseménnyel több mint 9000 gyermeket, idős felnőttet tudtak megörvendeztetni. A filharmóniában rendezett ünnepségen felléptek a Művészeti Líceum diákjai, és körülbelül 300 gyermeket ajándékoztak meg.

Köszönetet mondva azoknak, akik a tavaly decemberben megejtett tisztújításon nem vállaltak újabb megbízatás (Széll Gabriella, Bradács Aliz és Kajántó Judit), Kéry Hajnal kilátásba helyezte a már jól bejáratott rendezvények folytatását, valamint az együttműködést a Bihar Megyei Magyar Vállalkozónők Egyesületével, az egyházak nőszervezeteivel.

Nőnapi bál

Székely Hajnalka, Váradért és a régiójáért felelős alelnök bejelentette: néhány héten belül Nőszervezet alakul Nagyváradon is, hiszen az RMDSZ zilahi kongresszusán úgy határoztak, hogy minden megyeszékhelyen kötelezően működnie kell egynek. 2018 első félévének tervei közt említette a Szülők egymás közt rendezvényt, melynek keretében szakemberek részvételével az érzelmi intelligenciáját akarják fejleszteni azoknak, akiknek a gyermekei óvodába vagy iskolába mennek, lelkileg ráhangolni őket.

Március 3-án, szombaton 20 órától a Lotus rendezvénytermében lesz megtartva a harmadik kiadásához érkező Hölgyválasz nőnapi bál. Belépőket február 12-től lehet igényelni (egy személynek 75 lejbe kerül) az RMDSZ-irodában (Independenței/Kossuth utca, a zsinagógával szemben), érdeklődni a 0740–805–973-as (Székely Hajnalka), vagy a 0742–084–503-as (RMDSZ) telefonszámokon lehet. Az asztalok 8–10 személyesek, a belépő árába benne foglaltatik pezsgő, vacsora, kávé, egy szelet torta.

Emberarcúbb egy női kormányfő

Biró Rozália arról is beszélt, hogy az ukrajnai nyelvtörvénnyel kapcsolatban is készülnek egy akcióra, hiszen a Velencei Bizottság elítélő jelentése ellenére nem történt pozitív változás. Szerkesztőségünk kérdésére válaszolva elmondta: ő már korábbról ismerte Viorica Dăncilă miniszterelnököt, és gratulált is neki, hiszen egyben a PSD Nőszervezetének az elnöke is. Az RMDSZ-es képviselő ugyanis minden évben szervez egy összejövetelt a parlamenti pártok nőszervezetei elnökei számára. Szerinte, sértő szándék nélkül, egy női kormányfő „emberarcúbb” lehet, mint egy férfi, mert a női politikusok a döntéseik meghozatalakor humánusabbak, jobban fókuszálnak a családokra, a gyermekekre.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!