ERDON Helyi hírek

2018.01.18. 08:16

Jónás mi magunk vagyunk

Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című művei alapján készült egyéni produkciót mutatott be Váradon Mercs János debreceni színművész.

Babits Mihály Jónás könyve és Jónás imája című művei alapján készült egyéni produkciót mutatott be Váradon Mercs János debreceni színművész.

Babits fenn említett művei széles körben ismertek, iskolában kötelező tananyag, azonban a versek olyan üzeneteket hordoznak, amelyek nemcsak „középiskolás fokon” értelmezhetőek. A bibliai történetet alapul vevő alkotások megközelíthetőek irodalomtörténeti, vallási, és filozófiai szempontból, ez a PKE dísztermében bemutatott előadást követő, közönséggel való (kissé egyoldalúvá vált) beszélgetés során be is igazolódott. Az egyéni produkció nemcsak azért vált emberközelivé, mert a színpadtér stúdió-előadásra volt berendezve, hanem mert az elbeszélő költeményben a néző akár önmagát is felfedezhette. Az Istennel küldetése ellen perlekedő, majd sorsát elfogadó, aztán az ítélet elmaradása miatt sértődött próféta csípős humorral fűszerezett története részben mindannyiunk történetévé avanzsálódhat.

„…jönnek új Jónások”

Mercs János a táncszínház elemeit is felhasználó egyéni előadása a mindenkori ember vívódását jelenítette meg, aki a lét értelme, a világban való küldetése felett elmélkedik, aki végül rádöbben arra, hogy nem zárkózhat el teljesen a világ forgatagától, hiszen „vétkesek közt cinkos, aki néma”. A büszkeségében megcsorbított Jónás azonban csak emberi léptékben tud gondolkodni, s nem látja be „Ninive nem él örökké. A tök sem, / s Jónás sem. Eljön az ideje még, / születni fognak újabb Ninivék / és jönnek új Jónások”. Az előadást követő beszélgetés során a nézők megtudhatták, hogy a színművészt Babits költeményéhez többéves kapcsolat fűzi, többszöri olvasás után vált az előadó számára bizonyossá, hogy a versekkel „kezdenie kell” valamit. A közönség tagjai saját meglátásaikat fűzhették a produkcióhoz, de volt olyan is, aki a racionális, történelmi összefüggésekre volt kíváncsi. A Babits-verseket feldolgozó színházi darab Mercs János első egyéni előadása, premierje tavaly novemberben volt Los Angelesben.

Az ingyenes előadást a Partiumi Magyar Művelődési Céh a Borostyán Produkcióval közösen szervezte, támogatója a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. volt.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!