ERDON Helyi hírek

2018.01.28. 10:39

Hivatások nyomában a Szent László Líceumban

2018. január 26-28. között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös szervezésében tizenkettedik alkalommalkerült megrendezésre a Hivatások nyomában megyeközi/regionális hittanverseny.

2018. január 26-28. között a nagyváradi Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum és a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség közös szervezésében tizenkettedik alkalommalkerült megrendezésre a Hivatások nyomában megyeközi/regionális hittanverseny.

Bemutatkozás, együttlét, csapatjáték, a diákok és a tanárok közti összhang- lényegében erről szólt az immár tizenkettedik alkalommal megszervezett, a oktatásügyi minisztérium országos versenykalendáriumában szereplő Hivatások nyomában elnevezésű hittanverseny, melynek próbái közt szerepelt egyebek mellett rövidfilm készítése, keresztrejtvényfejtés, felsorolásos válaszadás, képzeletbeli interjú, idézetek társítása, valamint jelenetek eljátszása is. Az idei megmérettetés különlegessége abból fakadt, hogy ezúttal nem egy, vagy esetleg két kiemelkedő személyiség munkásságára fókuszáltak, hanem hat szentére, ugyanis Avilai Nagy Szent Teréz, Páli Szent Vince, Vianney Szent János, Lisieux-i Kis Szent Teréz, Kalkuttai Szent Teréz és Szent II. János Pál pápa élete volt a téma.Tizenegy erdélyi római katolikus egyházi iskola, illetve olyan tanintézet, ahol működik teológiai osztály 3-3 fős csapatai csillogtatták meg a tudásukat.

A rendezvény hivatalos nyitóünnepségét a Szent László Líceum kápolnájában tartották szombat reggel, a bemutatott szentmise főcelebránsa és szónoka Exc. Böcskei László megyés püspök volt. Hangsúlyozta: ezen nemes vetélkedő már hozzátartozik Várad közéletéhez, az érintettek készülnek rá, és várják. Arra hívta fel a figyelmet: a liturgikus naptárban ezen a napon két olyan szentnek a neve szerepel, akiknek a munkálkodása az évtizedek, évszázadok folyamán sok eredményt hozott: az egyik az orsolyita rend megalapítója, Merici Szent Angéla, aki a nevelés területén ért el szép sikereket, a másik pedig a szeretetszolgálatban jeleskedő Nardini Szent József, a mallersdorfi ferences nővérek rendjének létrehozója. A főpásztor ugyanakkor azt is aláhúzta: a szentek olyan emberek, akiken átsüt a Nap, a fény, a világosság, a szépség, és nem elég is csupán kijelenti azt, hogy mi ismerjük Jézust, hanem rá kell hagyatkoznunk, a közelében kell lennünk, és arra kell törekednünk, hogy az életszentség útját járva, mi is eljussunk arra a bizonyos másik partra.

Köszöntések

A szentmise után Benedek Ramóna hitoktató, főszervező köszöntötte a megjelenteket. Dr. Kovács Irén Erzsébet, a románTanügyminisztérium kisebbségi oktatásért felelős államtitkárakifejtette: „Nagy öröm számomra, hogy itt lehetek és elmondhatom, hogy ilyen alkalmakkor érzem azt, hogy értelme van a minisztériumban küzdeni minden egyes versenyünkért, minden egyes gyerekünkért, pedagógusunkért. Kisebbségünk képviselve van minisztériumi szinten, de ez csak akkor nyer értelmet, ha a képviselet szorosan együttműködik a területi egységekkel, tanfelügyelőségekkel, iskolákkal, intézményeinkkel. Gratulálok a főtanfelügyelő-helyettes asszonynak a közös munkánkban való kitartásáért, gratulálok a tanfelügyelőinknek, igazgatóknak és pedagógusainknak, hogy együttműködnek a minisztérium szakembereivel és méltóan képviselik a magyar oktatást Bihar megyében. Ugyanakkor köszönöm a rómaikatolikus egyház képviselőinek a szeretetteljes odafigyelést iskoláinkra és gyermekeinkre. Egy jól működő iskolarendszernek alapja az együttműködés, az odafigyelés, az egymásra való tekintet. Az Oktatási Minisztérium Kisebbségi Oktatásért Felelős Államtitkári Kabinet nevében kívánom, hogy a mai verseny lehetőség legyen arra, hogy fiataljaink jobban megismerjék az egyháztörténelem kiemelkedő egyéniségeit, az Istenbe vetett hit és szeretet értékét, mélységét, és legyen továbbá ez az alkalom példaértékű iskoláink és egyházaink együttműködésére.”

A továbbiakban Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes, Florin Negruţiu szaktanfelügyelő, Konrád Katalin, a Szent László Líceum igazgatónője, valamint Ozsváth Judit, a Babeş-Bolyai Tudományegyetem adjunktusa is üdvözöltek mindenkit, majd a díszteremben elkezdődött a verseny.

Helyezések

Az ünnepélyes díjkiosztást a Püspöki Palota dísztermében tartották szombat este. Böcskei László két gondolatot fogalmazott meg: az egyik, hogy az alapok megszilárdításával kell kezdeni mindig egy tevékenységet, a másik pedig, hogy a fiatalok valójában nem egymással versenyeztek, hanem önmagukkal, próbáltak jobbá, értékesebbé válni. A kiértékelés feladata Konrád Katalin, Tankó Zita, Nagy Gabriella és Zalder Éva pedagógusokra hárult, illetve a támogató Premontrei Öregdiákok Egyesülete részéről Zilahi Bertalan kapott szót.

A helyezések: I.: Segítő Mária Római Katolikus Teológiai Líceum, Csíkszereda (Karda Sára XI. osztály, Csergő Krisztina X., András Ákos XII., felkészítő tanár: Erdély Imre, 174,28 pont); II.: Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagyvárad (Pál Anasztázia IX., Demeter Tibor IX., Majoros András XI., felkészítő tanár: Benedek Ramóna, 167,71 pont); III.: Szent Erzsébet Római Katolikus Teológiai Líceum, Gyimesfelsőlok (Virág Mária-Enikő XI., Deák Mária-Alexandra XI., Deák Izabella XI., felkészítő tanár: Bálint Róbert, 162,57 pont); dicséretek: Kalazanci Szent József Római Katolikus Teológiai Líceum, Nagykároly (Hevele Hannelore XII., Orosz Kitty XII., Bólinger Péter XII., felkészítő tanár: Vinkler Valter, 154,84 pont); Tamási Áron Elméleti Líceum – teológia osztály, Székelyudvarhely (Jakab Erika XI., Péter Noémi XI., Timár Anita XI., felkészítő tanár:Török Edith, 154,84 pont).

Ciucur Losonczi Antonius 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!