ERDON Helyi hírek

2017.12.19. 13:39

Negyvenezer ok, hogy vállalkozzunk

Negyvenezer euróig terjedő támogatásban részesülhet harminckét üzleti terv a 40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz! projekten belül, mely Magyarországon élő román állampolgárokat céloz meg.

Negyvenezer euróig terjedő támogatásban részesülhet harminckét üzleti terv a 40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz! projekten belül, mely Magyarországon élő román állampolgárokat céloz meg.Amint Nagy Tímea projektmenedzsertől, a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) képviselőjétől megtudtuk, mivel az egyesület alapvető céljának tekinti, hogy támogassa a Bihar megyei vállalkozásokat, azonnal élt a lehetőséggel, amikor megjelent az uniós pályázati kiírás. Az unión belüli Humán Erőforrás Fejlesztés operatív program keretében kiírt pályázat olyan civil szervezeteket célzott meg, amelyek kezelni tudják a kiírást, s a ROVE a LAM Alapítvánnyal közösen sikeresen pályázott – így szeptemberben útjának indult a 40.000 ok, hogy Romániában vállalkozz! című projekt, melynek összköltségvetése több mint kétmillió euró.

Online képzés

A támogatás, melyben Magyarországon élő román állampolgárokat részesíthetnek, az ország Észak-nyugati, illetve Központi Fejlesztési Régiójára vonatkozik, azaz itt található megyéknek a városaiban tervezhetnek vállalkozásokat a pályázók – Bihar megye mellett többek között Szilágy, Szatmár, Máramaros, Kolozs megyékben, valamint a Székelyföldön. Kis- és nagyvárosokban egyaránt lehet vállalkozásokat tervezni – a feltétel az, hogy városban legyen. A támogatást 18 és 64 év közöttiek pályázhatják meg. Amint a pályázat honlapján, a www.diasporaungaria.ro címen olvasható, a program azok számára elérhető, akik a jelentkezést megelőzően legalább 12 hónapig Magyarországon tartózkodtak, illetve a romániai lakcímük olyan településre szól, ami az Észak-nyugati vagy a Központi Fejlesztési Régió megyéiben található.

Ahhoz, hogy valaki pályázzon, nem kell vállalkozással rendelkeznie. Első lépésként a pályázók közül kiválasztják azt a 260 személyt, akit online képzésben részesítenek, majd a tanfolyam elvégzői a tanultak alapján üzleti tervet készítenek, melyek közül 32 részesülhet pénztámogatásban. A támogatható vállalkozások pontos listája a http://diasporaungaria.ro/hu/a-tamogatasrol/ címen érhető el, s mint megtudtuk, főleg az IT-szektorra, kreatív iparágakra, termelési lehetőségekre, turisztikára vonatkozó vállalkozásokra vonatkozó tervekkel lehet részt venni.

Feltételek

A legnagyobb elnyerhető támogatás 40 ezer euró, az alsó határ valószínűleg tízezer euró lesz. A teljes pályázati útmutató február végéig jelenik majd meg, a pontos pályázati feltételekkel, azonban az érdeklődők most is feliratkozhatnak, egészen március 11-ig. Az üzleti tervek versenye valószínűleg ősszel lesz, s a támogatások elnyerőinek egy évük lesz a megvalósításra. „Nem hagyjuk őket magukra, utána is segítünk nekik, lesz egy erre vonatkozó mentor program, melyen belül intézmények, vállalkozók adhatnak majd tanácsot a vállalkozóknak. Támogatni fogjuk őket minden területen és irányban” - mondta Nagy Tímea, aki azt is hozzátette, mindent megtesznek, hogy az információk eljussanak a potenciális érdekeltekhez, akár ismerősökön, hozzátartozókon keresztül. Mint megtudtuk, a projekt lebonyolítását követően az online tanfolyam elérhetővé válik majd mások számára is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!