ERDON Helyi hírek

2017.12.27. 10:57

Multikulturális karácsony volt a Művészeti Líceumban

A Művészeti Líceum Diáktanácsának kezdeményezésére valósult meg iskolánkban a Multikulturális karácsony elnevezésű tevékenységünk, amelyet december 20-án, szerdán szerveztünk meg.

A Művészeti Líceum Diáktanácsának kezdeményezésére valósult meg iskolánkban a Multikulturális karácsony elnevezésű tevékenységünk, amelyet december 20-án, szerdán szerveztünk meg.

Sorshúzással dőlt el, hogy az osztályok melyik ország karácsonyi ünnepköréhez kötődő jellegzetességeket fogja bemutatni. A VI-X. osztályosok számára hirdettük meg ezt a programot, amely valójában egy osztályok közötti verseny is volt. Eredményhirdetésre majd csak a vakáció után kerül sor. A zsűriben Nagy Gabriella aligazgatónő képviselte a magyar tagozatot. A VI. osztály Mados Andrea osztályfőnöknő vezetésével Ausztria karácsonyi hagyományait, szokásait és a híres bécsi vásárt elevenítette meg. Fuvolakísérettel elénekelték a Stille Nacht című népszerű karácsonyi dalt is, amelynek a szövegét Josef Mohr pap írta, dallamát pedig Franz X. Gruber komponálta 1818-ban. Hogyan is kapcsolódik ez az ének Ausztriához? Ezt a dalt először az ausztiriai Oberndorf bei Salzburg Szent Mikolós templomában játszották 1818 karácsonyán és érdekessége, hogy először gitárkísérettel játszották, ami abban az időben még a templomokban nem volt jellemző, de mindenki megszerette és azóta is nagy népszerűségnek örvend. A bécsi vásárban pedig festményektől kezdve karácsonyi díszekig mindent lehetett vásárolni és a krampusz is látható volt az ablakban. Az osztrák karácsonyt természetesen német nyelven mutatták be a diákok.

Szokások

A VIII. osztályosok Medvéssy Mónika osztályfőnöknő irányításával a magyarországi szokásokat és hagyományokat mutatták be. Karácsonyi dalokkal köszöntötték a zsűrit, volt az asztalon többek között hurka, kolbász, mézeskalács, diós és mákos kifli, savanyú uborka, mézes dió. A diákok bemutatták a hagyományos magyar karácsonyi este programját is, amely a meghittségről szól. A IX. osztályosok az olasz karácsonyt mutatták be Nagy Viola osztályfőnöknő vezetésével. Ők olasz nyelven köszöntötték a zsűrit egy rövid jelenettel, majd a tésztafélék és a pizza országában honos hagyományokat ecsetelték, végül páros tánccal zárták a bemutatót. A X. osztályosok Negru Andrea osztályfőnök irányításával a németországi karácsonyt jelenítették meg. A táblán a betlehemi kisdedet ábrázoló alkotások jelentek meg, a saját készítésű adventi kalendáriumot és koszorút is megcsodálhattuk, amelyek nélkül elképzelhetetlen a német karácsony. A népviseltben megjelent „árusok” tradicionális süteményekkel és égetett mandulával kínálták a zsűrit a gyönyörűen feldíszített osztályteremben- olvasható a tanintézet közleményében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!