ERDON Helyi hírek

2017.12.26. 13:08

Megérkezett a tíz berlini villamos

A múlt héten érkezett Nagyváradra tíz, Berlinből vásárolt használt Tatra villamos, és az utolsó kettő már Magyarországon volt, útban Nagyvárad felé. A szerelvényeket pénteken délelőtt mutatták meg a helyi sajtó képviselőinek.

A múlt héten érkezett Nagyváradra tíz, Berlinből vásárolt használt Tatra villamos, és az utolsó kettő már Magyarországon volt, útban Nagyvárad felé. A szerelvényeket pénteken délelőtt mutatták meg a helyi sajtó képviselőinek.A német fővárosból vásárolt Tatra KT4D  típusú villamosokat 1988 és 1990 között gyártották, és 1996-1998 között felújításon estek át. A pénteken a váradi villamosremízben, illetve az egyik ilyen villamosban utazás közben tartott sajtótájékoztatón Mircea Malan, a város alpolgármestere bejelentette, hogy a most beszerzett tíz szerelvény mellett még húsz használt, de felújított villamost vásárol a város Berlinből, illetve tíz új villamost is vásárolna az önkormányzat európai uniós forrásokból. Ez utóbbi bejelentéshez kapcsolódva Viorel Pop, az OTL vezérigazgatója elmondta, hogy a Váradon közlekedő Siemens villamosokat már nem tudnak vásárolni, mert azt a modellt már nem gyártják. Mircea Malan emlékeztetett arra, hogy eredetileg az OTL járműparkjában lévő Tatrakat akarták felújíttatni, de ez túlságosan költséges lett volna, ezért döntöttek a használt villamosok vásárlása mellett. Pop elmondta, hogy egyrészt azért lesz szükség további villamosok beszerzésére, mert az elkövetkező években bővülni fog a város villamoshálózata, másrészt pedig azért, mert a gépparkban lévő, a hetvenes években gyártott Tatra villamosok már nem sokáig fogják bírni, és néhány éven belül ki kell szuperálni azokat.

Jó állapotban

Az igazgató hangsúlyozta, hogy a vállalat nem ócskavasakat szerzett be, és erről a sajtó munkatársai is meggyőződhettek, akik tettek egy kört Szőllősön egy ilyen villamossal. Feltűnően jó állapotban van a villamos beltere, a székek kárpitjának az állapota és a tisztasága, és a téli hidegben is kellemes meleg volt a szerelvényben. Ez utóbbi a jól működő fűtési rendszer mellett a külső ajtónyitó-rendszernek is köszönhető, magyarázta Pop, ugyanis  ezeknek a Tatra villamosoknak a váradi Siemens villamosokhoz hasonlóan kívülről, gombnyomással nyílnak az ajtói, vagyis ha nem áll utas az egyik ajtónál, az nem nyílik ki automatikusan minden megállóban, így a meleg benn marad a villamosban. Minden villamos utolsó ajtajánál van egy külön babakocsi-gomb, ha ezt valaki megnyomja, akkor az ajtó hosszabb ideig marad nyitva, hogy legyen idő a babakocsit feltenni a villamosra. A szerelvényeken harminchárom ülőhely és hatvanhat állóhely van, sőt, kerékpár-,  és élő állat szállítására fenntartott hely is van, de mivel a váradi tömegközlekedési szabályzat ezt egyelőre tiltja, így a váradiak, egyelőre legalábbis, nem élhetnek ezzel a lehetőséggel. Viorel Pop elárulta azt, hogy ezeknek a villamosoknak a darabja 25 ezer euróba került, illetve egyenként további tízezer eurót kellett fizetni minden egyes szerelvény Nagyváradra szállításáért. Ezek a járművek energiatakarékosak, ugyanis a fékezési energiának a huszonhét százalékát visszanyerik, és az elektromos energiafogyasztásuk is tizenöt százaléknyival kisebb azoknál a Tatra villamosokénál, amelyekkel a város most rendelkezik. A villamosok 2018 januárjától állnak forgalomba, miután beszerelik az e-ticketing rendszert. A sajtótájékoztatón szóba került a tömegközlekedési járművek menetrendjének a módosítása is. Az újságíróknak erre vonatkozó kérdésére válaszolva Viorel Pop elmondta, hogy a villamosok esetében a várakozási idő hétköznaponként két perccel (hatról nyolc percre), hétvégenként pedig hét perccel (nyolcról tizenöt percre) nőtt.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!