ERDON Helyi hírek

2017.11.11. 11:30

Szinte eldugnák a hízlaldáról szóló közvitát...

A törvény szerint a kötelező közvita megszervezése az adott ügyben érintett cég feladata. Ugyanakkor állítólag az sem kizárt, hogy a helyszín még ismét változzon is.

A törvény szerint a kötelező közvita megszervezése az adott ügyben érintett cég feladata. Ugyanakkor állítólag az sem kizárt, hogy a helyszín még ismét változzon is.Nem a nagyváradi polgármesteri hivatalban lesz a közvita a Nutripork engedélyének megújításáról, hanem a cég a Gomba vendéglőbe tette át azt, és november 28-án 16 órától tartják ott. Így sikerült olyan időpontra és helyszínre áttenniük, amely kevésbé megfelelő a legtöbb polgárnak. A törvény szerint a közvita megszervezése az adott ügyben érintett cég feladata, és egyeztetnie kell annak részleteit az illetékes szervekkel. Jelen esetben a Környezetvédelmi Ügynökséggel (APM), amelynek új vezetője van, annak az Olimpia Mintaşnak a személyében, aki egyenesen annak az Acormed cégnek a részvényese és képviselője, amelyik cégnél a Nutripork megrendelte az új hatósági engedély kibocsátásához szükséges tanulmányt… Az APM új igazgatónője megtagadta, hogy nyilatkozzon az ügyről. Ugyanakkor állítólag az sem kizárt, hogy a helyszín még változzon is. A nyílt vita előtt aki akarja, tanulmányozhatja a cég engedélykérési okmányait, az APM-nél (Dacia 25/A), vagy a cég székhelyén Nutripork (Palota, Câmpului 1), munkanapokon 8-16 óra között, vagy neten, az APM oldalán. A hivatalhoz a közvitáig lehet írásban megkeresésekkel fordulni ebben az ügyben. Október 28-án lejárt a Nutripork sertéshizlalda környezetvédelmi engedélye – de mint megírtuk már régebben el is indította újnak a megszerzését. Mint jeleztük, Carmen Liliana Lezeu vegyészmérnök, aki a Szentandrás Metropolisz Övezet nevű civil szervezet elnöke is, és aki egyszer sikerrel lépett fel már a több lábon álló vállalkozás terjeszkedése ellen, kikérte és elolvasta azt a dokumentációt, amit a cég a váradi sertéshizlalda környezetvédelmi engedélyének megújítása céljából nyújtott be, és állítja: „nemcsak új engedélyt akarnak, ami 10 évre szólna, és ha ezt most megadják, akkor nagyon nehéz lesz újra fellépni a szennyezés ellen, egy évtizeden át, hanem az is szerepel benne, hogy immár kétszer annyi állatot tartanának ott, ami duplájára növelné a gondokat is, megoldás helyett”. Konkrétan: most 5000 sertés hizlalására alkalmas a Váradon lévő telephely – és az új engedélyért való folyamodáskor azt is kérték, hogy 10.000-re növelhessék ezt.

„Semmibe vesznek”

Reagált az ügyben mostanság eljárni próbáló PNL-s parlamenti képviselő, Florica Cherecheş. Legújabban a Bihar megyei liberális parlamenti képviselő kapta fel a Iosif Pazuric vállalkozó tulajdonában lévő Nutripork disznóhizlalda által terjesztett bűz ügyét. Mint ismert, évek óta komoly kellemetlenséget okoz főként az Őssiben és a Rogériuszon lakóknak a város határában működő disznóhizlalda által árasztott bűz. Megoldás nincs, egymásra mutogatás van. Szerinte – jelzi legújabb nyilatkozatában Florica Cherecheş - a cég most is semmibe veszi a polgárokat, és elfogadhatatlan, hogy egy ilyen eseményt ennyire nehezen megközelíthető helyre szervezzenek. A politikus szerint az AMP és a Nutripork mostmár összedolgozik, és egyenesen „ a bolondját járatják a lakossággal, és a jogaikat is sértik”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!