ERDON Helyi hírek

2017.11.15. 08:49

November vége az új határidő

Eredetileg október közepére kellett volna befejezni, de végül november végére készül el a nagyváradi Kálvária (Gomba) domb megerősítése.

Eredetileg október közepére kellett volna befejezni, de végül november végére készül el a nagyváradi Kálvária (Gomba) domb megerősítése.

A Kálvária domb tavaly, a tájkertészeti munkálatok után omlott le, mint később egy szakjelentésből kiderült, főként azért, mert a tájkertészeti munkálatot nem egészítette ki egy dombmegerősítő munkálat. Sava Annamária, a nagyváradi önkormányzat nemzetközi finanszírozású menedzsmentigazgatóságának szakértő mérnöke, a mostani dombmegerősítési munkálat projektfelelőse a Bihari Napló érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy várhatóan két héten belül megtörténik az átadás-átvételi jegyzőkönyv aláírása. Mint mondta, jelenleg a dombmegerősítő fal mögötti rész feltöltése zajlik, amit a Dacia Faber cég végez, ezt követően pedig a Gavella cég folytatja a már megkezdett drénrendszer kiépítésének a munkálatait. Sava Annamária kifejtette, hogy a két cég egymást megvárva dolgoznak, ugyanis a dombmegerősítő munkálatokat nem lehet egyszerre elvégezni a drénrendszer kiépítésével. Miután az említett feladatokkal elkészülnek, következnek a felszíni munkálatok, amelynek során az eredeti állapotba igyekeznek visszaállítani a domboldalt.

Amint azt korábban Sava Annamária közölte, a dombmegerősítés során három sorban fúrtak cölöpöket a domboldalba: az alacsonyabbik részén 67, a fentebbi részben pedig két sorban összesen 98 vasbeton cölöpöt fúrtak be, lent tizenkét, fent 15 méter mélységig, vagyis a kemény talajrétegig. Ezt követően betonlapokat helyeztek a cölöpökre, ezen alakítják ki a sétányokat, amelyek nem a korábban kialakított nyomvonalat követik majd, mert a leomlás után a domboldal struktúrája megváltozott. A tájkertészeti munkálatok során a korábban kiásott fák és cserjék közül visszahelyezik azokat, amelyek még nem száradtak el, illetve új fákat és cserjéket is elültetnek, és végül a domboldalon fűmagokat vetnek el. A domboldal megerősítésének költségvetése 1,35 millió lej plusz áfa.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!