ERDON Helyi hírek

2017.11.21. 09:37

Búcsúünnep és könyvbemutató

Vasárnap délben, Szent Erzsébet ünnepén tartották a Posticum kápolnájának búcsúünnepét, amelyen a szentmisét Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános, egyházi szónok és író tartotta.

Vasárnap délben, Szent Erzsébet ünnepén tartották a Posticum kápolnájának búcsúünnepét, amelyen a szentmisét Sebestyén Péter marosvásárhelyi plébános, egyházi szónok és író tartotta.

Az ünnepi szentmisén az olvasmány a Példabeszédek könyvéből hangzott el, a részletben a derék asszony ismérvei magasztaltatik, illetve Szent János apostol leveleiből, és Lukács evangéliumának egy részletét olvasták fel, amelyek a szeretet, irgalmasság gyakorlására hívják fel a keresztény embert. Mindhárom igerészlet szorosan kapcsolódik, mintegy tükrözi Árpád-házi Szent Erzsébet életét, akit nemcsak a magyarok tisztelnek szentként, hanem Németországban is ismert. Szent Erzsébet a házastársi szeretet, a gondoskodás mintaképe, a középkor irgalmas szamaritánusának is nevezik, mondta el az atya. Egy olyan világban, amikor az érdekházasság, a házasságtörés nem titkolt és bevett szokás volt, Szent Erzsébet híven szerette férjét, önzetlen szeretete azonban a szegényekre is kiterjedt, akiket nem „hobbiból, nem kampánycélból” ápolt, „egyszemélyes Caritas”-ként tevékenykedett, fogalmazott az atya. Élete napjainkban is példaértékű, hiszen egy olyan világban élünk, amikor félünk kifejezni érzéseinket, túlbonyolítjuk a dolgokat, harcolunk a magunk önző természetével. Szent Erzsébet nemcsak szeretettel szolgált, hanem megtanította a szegényeket az önbecsülés művészetére is. A szentmise végeztével Tempfli Ádám adott elő egy énekszámot gitáron és szájharmonikán, egyben bejelentették, hogy jövő vasárnap négy órától a roma gyerekekből álló Tücsök Együttes fog fellépni a Posticumban.

Könyvbemutató

A szentmise után a jelenlevőket agapéval egybekötött könyvbemutatóra invitálták, ahol Sebestyén Péter eddig megjelent könyvei mellett a 2016-ban kiadott Ezüstbeszéd című kötettel ismerkedhettek meg az érdeklődők. A kötet a 25. papi jubileuma alkalmából összeválogatott szentbeszédeket, esszéket és rádiókonferenciákat tartalmazza. A könyvet a helyszínen meg lehetett vásárolni, a szerző pedig dedikált is.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!