ERDON Helyi hírek

2017.10.02. 12:37

Felhőtlen iskolanapot tartottak Sályiban

Szeptember 30-án, szombaton rendezték meg a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola iskolanapját, a helyszín ezúttal a hatéves hagyományhoz híven Biharsályi volt.

Szeptember 30-án, szombaton rendezték meg a váradi Szacsvay Imre Általános Iskola iskolanapját, a helyszín ezúttal a hatéves hagyományhoz híven Biharsályi volt.

Míg az elmúlt évben a rossz idő miatt a borsi sportcsarnokban rendezték meg az iskolanapot, addig az idén újból Biharsályi rétjét töltötte meg a jókedv. Felhőtlen szórakozás volt minden szempontból: szeptember utolsó napja napsütéses jó időt tartogatott a résztvevőknek, akik szép számmal töltötték meg a gáttal szembeni rétet. A reggeli gyülekezés után a diákok a pedagógusok kíséretében elsétáltak a helyi római katolikus templomig, ahol Szacsvay mellszobra előtt az iskola diákjai népdalelőadással keretbe foglalt műsorral emlékeztek meg az aradi vértanúkról, majd megkoszorúzták az emlékművet. Az ünnepségen, ahogy az egész napos rendezvényen részt vett a debreceni Szoboszlai Úti Általános Iskola diákjainak egy csoportja is. Az iskola a műsort követően könyveket ajándékozott a biharsályiaknak, így is ápolva a kapcsolatot azzal a faluval, ahol Szacsvay Imrét megkeresztelték, és amely települést Fügedy Antal köszöntőjében „a Szacsvay kihelyezett tagozatának” nevezett.

Az ünnepséget követően a legkisebbek belülről is megtekinthették a templomot.

Színes programok

Az uzsonnát követően számos program várta a gyerekeket. Papp Attila (Libavonat zenekar) vezetésével a gyerekek az iskoladalt tanulhatták, amit sokan már kívülről is tudtak, majd különböző sporttevékenységek, játékok zajlottak a rét egész területén. Volt labdás ügyességi játék, szembekötős, a kisebbeknek hagyományos mondókás játék. Ezalatt azonban a szülők sem lustálkodtak, hanem serényen főzték a babgulyást, töltött káposztát, és hasonló finomságokat, amit majd délben egy zsűri bírált el. Az ebéd után Vanca Dániel tornatanár vezetésével fitnesz vette kezdetét, amelyen a legkisebbektől kezdve a szülőkig szinte mindenki részt vett. A sportjátékot a szülők sem hagyták ki, kötélhúzással ők is összemérték erejüket.

[embed]]

Osztályközösségek

A délután folyamán a gyerekek átvonultak a szemközti gáthoz, ahol lerajzolták az eléjük táruló tájat, a rajzversenyre leadott alkotásokat a későbbiekben fogják díjazni. A legkisebbek a tanító néni és a szülők kíséretében az erdőben „kincseket” kerestek: leveleket, makkot gyűjtötték, de egy hatalmas szarvasbogárra is bukkantak, az apróbb tárgyakat pedig nagyítóval vehették szemügyre. A nap végeztével minden osztály egy oklevéllel, egy üveg mézzel és egy ugrálókötéllel lett gazdagabb, illetve az iskola minden épülete kapott egy mikroszkópot.

Ezután már csak az összepakolás és a hazautazás következett. Az iskolanap igazi összekovácsoló rendezvénnyé vált, ahol az osztályközösségek, de a szülők és tanárok is egy közvetlen hangulatú napot tölthettek el egymással.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!