ERDON Helyi hírek

2017.08.10. 11:19

Kevés az ivókút a központban

A nagy melegben fokozottan figyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. A városban levő, szabadon használható ivókutak nagy szolgálatot tehetnek, ám a központban kevés áll a járókelők rendelkezésére.

A nagy melegben fokozottan figyelni kell a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre. A városban levő, szabadon használható ivókutak nagy szolgálatot tehetnek, ám a központban kevés áll a járókelők rendelkezésére.Visszatért a kánikula, ilyenkor a legtöbben, ha tehetik, ki sem mozdulnak a lakásból, akik mégis kimerészkednek, legalább egy fél literes vízzel indulnak útnak – legalábbis ez a legkevesebb, ami ajánlatos. A délelőtti órákban Nagyvárad központjában járva megbizonyosodhatunk arról, hogy a legtöbben felkészültek a hőségre: járókelők, gyerekes családok, turisták kezében ott a félliteres palack víz, vagy a még nagyobb kiszerelésűek. Azoknak azonban, akik nem gondoskodtak előre, és útközben szomjaznak meg, két lehetőségük van: betérnek egy üzletbe, és vásárolnak egy palack vizet, vagy keresnek egy ivókutat. Utóbbi a város központjában kissé nehéz feladat, ugyanis elég kevés van belőlük. A központban járókelőket kérdeztünk meg arról, mi a véleményük az ivókutak számáról.

Több kellene

Először a December 1. parkban jártunk, amelynek a Garasos-híddal szemközti bejáratánál van egy ilyen kút, illetve az elkerített játszótéren is lehet látni egyet. A bejárati kutat láthatóan használják, erről a körülötte levő tócsa árulkodik, ám a későbbiekben ki is derül, mi okozhatta a jelenséget: a gyerekek láthatóan örülnek a felfrissülési lehetőségnek, ám nem épp rendeltetésszerűen használják a kutat, ráadásul nyitva is hagyják a csapot, amit utánuk egy felnőtt zár el, némi kéretlen „zuhany” kíséretében. Az egyik közeli padon pihenő hölgy kérdésünkre elmondta, ő nem használja a kutakat, otthonról mindig visz magával vizet, ezért nem is érinti az ivókutak számának kérdése.

Egy idős bácsi, aki előzőleg használta a kutat, elmondta, több kellene belőle, a December 1. parkban található egy kút mellett, az Ezredévi emléktéren is csak egy ivókút van, a felújított Szent László-téren pedig egyáltalán nincs ilyen alkalmatosság. Elmondása szerint szükséges lenne, hiszen nem szívesen menne be a téren levő üzletekbe vizet vásárolni.

Az Ezredévi emléktér mellett a közelben valóban csak a színház melletti Madách Imre út elején van még egy ivókút, a villamosmegálló környékén a legközelebbi, ami még a központnak tekinthető, csak az Emanuel baptista központtal szemközti taxiállomás mellett található. A kutakra minden bizonnyal szükség lenne, ottjártunkkor ugyanis az említett kutakat mind használták.

35 közkút

Tripa Renáta, a Nagyváradi Vízművek Rt. szóvivője elmondta, jelenleg 35 közkút van az ő hatáskörükben, ezeket illetően a Vízművek azonban csak a karbantartásról felelnek, a kutak létesítése, illetve annak eldöntése, hogy hol létesítenek ilyen kutakat az önkormányzat hatásköre.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!