ERDON Helyi hírek

2017.08.17. 10:52

Bizonytalan a fizetéses poliklinika sorsa

Bizonytalanná vált a nagyváradi Ritoók Zsigmond (Enescu) utcán működő Beteggondozó Fizetéses Poliklinika sorsa, mert a váradi önkormányzat egy közintézményt akar a helyére költöztetni.

Bizonytalanná vált a nagyváradi Ritoók Zsigmond (Enescu) utcán működő Beteggondozó Fizetéses Poliklinika sorsa, mert a váradi önkormányzat egy közintézményt akar a helyére költöztetni.A nagyváradihoz hasonló fizetéses poliklinikák még a kommunista rendszerben létesültek az ország minden megyéjében, a váradi intézmény 1984-ben nyitotta meg kapuit a Ritoók Zsigmond (George Enescu) utcán. A rendszerváltás után azonban sorra szűntek meg ezek az intézmények, és mára már csak három fizetéses poliklinika maradt meg a negyvenegyből, köztük a váradi, tudtuk meg Daniela Rahotatól, a Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság vezetőjétől, aki lapunk kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a nagyváradi polgármesteri hivatal értesítette az igazgatóságot arról, hogy a poliklinikának, pontosabban a benne rendelő orvosoknak az év végéig el kell költözniük a nagyváradi önkormányzat tulajdonában lévő, Ritoók Zsigmond utcai ingatlanból. Hogy mik is a városvezetés szándékai az épülettel, arról Anca Sas Grama, a polgármesteri hivatal szóvivője tájékoztatta lapunkat. Elmondta, hogy a szóban forgó épület igencsak leromlott állapotban van, ezért ott már nem működhet egészségügyi intézmény. Elárulta azt is, hogy az önkormányzat vagyonkezelő igazgatóságának a munkatársai már beszéltek is az ott rendelő orvosokkal, és meggyőzték őket arról, hogy december 31-ig költözzenek el onnan. Két orvos már el is költözött a saját rendelőjébe, és vannak még orvosok, akik hamarosan elköltöznek, tette hozzá a szóvivő. A továbbiakban közölte, hogy a polgármesteri hivatal elképzelései szerint egy közintézménynek adnák bérbe az ingatlant. „Van néhány intézmény, amelyik szeretné, ha ott lenne a székhelye, és amelyik kész is arra, hogy felújítsa az ingatlant. Minket ez segítene, mert akkor nem a város költségvetéséből költenénk az épület felújítására” – fogalmazott Anca Sas Grama. Azt nem árulta el, hogy mely intézményekkel tárgyal a város, de megerősítette azt a sajtóban már megjelent hírt, hogy ezek egyike a megyei statisztikai hivatal.

Mi lesz a beteggondozóval?

Ha azonban a poliklinikán rendelő orvosok egyenként és önként elköltöznek a poliklinikáról más klinikákra vagy saját rendelőikbe, akkor a váradi fizetéses poliklinika is a többi sorsára juthat, azaz felszámolhatja önmagát. „Erre a lehetőségre gondolni sem akarok” – fogalmazott ennek kapcsán Daniela Rahota, hiszen, mint mondta, ez az intézmény nagy segítségére van a kevés-pénzű embereknek, ugyanis a konzultációs díjak szimbolikus összegek a többi poliklinika díjszabásaihoz képest, ezért nagyon fontos lenne, hogy megmaradjon ez az egészségügy-minisztérium égisze alatt működő intézmény. Az igazgatónő elmondta, hogy a jövő héten fognak egyeztetni a megyei kórház vezetőségével arról, hogy helyet kaphatna-e a poliklinika a megyei kórháznak a Fő utca és a Kórház (Pasteur) utca kereszteződésében lévő ingatlanában. Elárulta, hogy ezzel az ötlettel először a városházát keresték meg, és onnan irányították őket a megyei kórházhoz, mert a Fő utcai épületnek a megyei kórház a kezelője.

Csöbörből vödörbe?

Rahota hozzátette, hogy amennyiben sikerül megegyezni a megyei kórházzal, azt követően mégiscsak szükség lesz a polgármesteri hivatal közvetítésére ebben az ügyben, majd megjegyezte, hogy a Fő utcai épületet is fel kellene újítani. Az igazgató furcsállotta is egyébként, hogy a poliklinikát kiteszik egy épületből arra hivatkozva, hogy az ingatlan rossz állapotban van, de tartanak egy másik épületet, ami ugyanilyen rossz állapotban van. Kérdésünkre válaszolva Rahota elmondta, hogy nincs B-tervük arra az eshetőségre, ha nem sikerül megegyezni a megyei kórházzal, lévén, hogy mindeddig a Fő utcai ingatlan képezte a B-tervet, de kifejezte reményét, hogy így vagy úgy, de sikerül megoldást találni a problémára és nem szűnik meg a fizetéses poliklinika. Anca Sas Grama szintén kérdésünkre válaszolva elmondta, hogy a polgármesteri hivatal nem ellenzi, hogy a fizetéses poliklinika a Fő utcai ingatlanba költözzön, amennyiben az egészségügyi intézménynek sikerül megegyeznie az ingatlant kezelő megyei kórházzal, azt viszont leszögezte, hogy a városnak nem áll rendelkezésére olyan ingatlan, amely egészségügyi tevékenységre alkalmas lenne. Megjegyezte azt is, hogy nem feltétlenül a városházának kell megoldást találnia a poliklinika működtetésére, hiszen elképzelhető, hogy vannak más intézmények, például az egészségügyi minisztérium, amelyek helyet biztosíthatnak a váradi fizetéses poliklinikának.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!