ERDON Helyi hírek

2017.07.18. 11:26

Virtuális privát adótérség

A virtuális privát adótérség tulajdonképpen egy online platform, melyen keresztül az adófizetők kapcsolatba kerülhetnek az adóhivatallal - tájékoztatta az erdon.ro-t Fándly Máriusz Bihar megyei adóhivatalvezető-helyettes.

A virtuális privát adótérség tulajdonképpen egy online platform, melyen keresztül az adófizetők kapcsolatba kerülhetnek az adóhivatallal - tájékoztatta az erdon.ro-t Fándly Máriusz Bihar megyei adóhivatalvezető-helyettes. Arra hívta fel a figyelmet: minden magán- vagy jogi személy feliratkozhat erre, hogy ezt követően kapjon adóigazolásokat online, valamint az érintettek megkaphatják az adótartozások listáját, az adónyilvántartást, a személyi jövedelemadó igazolásokat is. Ez a szolgáltatás eddig csak magánszemélyek esetében működött, június 1-től azonban cégek is használhatják. Feliratkozni az országos adóhatóság (ANAF) honlapján lehet, a C800-as űrlap segítségével, amit ki kell tölteni a cég adataival, és utána elektronikus aláírással ellátni, majd elküldeni az ANAF-nak.

Ez egyelőre csupán egy opció, illetve előny azon adófizetők számára, akik feliratkoztak, mivel később bevezetik külön a kockázatelemzést is, ami azt jelenti, hogy azok a cégek, melyek feliratkoztak, magasabb pontszámot fognak kapni, és valószínűleg kevesebb gyakorisággal ellenőrzik őket.

Bihar megyében egyébként körülbelül 3500 magánszemély iratkozott fel, a jogi személyekre vonatkozóan egyelőre még nincs pontos adat, országos szinten ezek száma 67 ezer.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!