ERDON Helyi hírek

2017.07.22. 09:54

Vásári forgatag a Rhédey-kertben

Huszonnegyedik alkalommal szervezeték meg a hétvégén a Népi Mesterek Vásárát. A hazai és határon túli népművészeti alkotások mellett közép-afrikai rituális tárgyakat is láttunk.

Huszonnegyedik alkalommal szervezeték meg a hétvégén a Népi Mesterek Vásárát. A hazai és határon túli népművészeti alkotások mellett közép-afrikai rituális tárgyakat is láttunk.A péntek délutáni kánikula közepette szinte több volt a kiállító, mint a látogató, de estére már igazi vásári hangulat volt a Rhédey-kertben. A legtöbb kiállító visszajáró vendég – például a kolozsvári Szallós Eszter, aki kalotaszegi minták alapján, gyöngyből készít többek között nyakékeket, karkötőket, vagy a korondi fazekas mesterek, akik közül néhányan már az első ilyen vásáron is jelen voltak.

A sepsiszentgyörgyi Janó József ötödik alkalommal jött el a váradi vásárra. Mint elmondta, már a dédszülei is bőr táskák készítésével foglalkoztak és örömére fia is folytatja a hagyományt. Portékái között a hagyományos, tehénbőrből készült magyaros táskák mellett modern, szintén bőrből készült hátizsákokat, táskákat is láttunk, az árak 80 és 350 lej között mozogtak. Kevéssel arrébb a kolozsvári Szalma Zsolt iparművész az üvegfújást mutatta meg az érdeklődőknek, s aki akarta, öt lejért maga is kipróbálhatta.

A székely mütyür

A székelyudvarhelyi Bedő Zoltán fából készült gyermekjátékokat árult, egyebek mellett a hagyományos „tornázó Jancsit”, fakopácsot, de általa kitalált, lépegető elefánt és egy-, illetve két-karú emelő is volt a játékok között. Többek között a „székely mütyürt” is megtekinthettük – az alkalmatosság egy bevágásokkal ellátott nyélből és egy légcsavarból áll, s ha egy pálcikát a bevágások mentén mozgatunk fel-le, a légcsavar forogni kezd. A jelenség a rugalmas hullámokkal magyarázható, tudtuk meg a fizikatanárból lett játék készítő mestertől, de hogy mitől függ, hogy a légcsavar egyik vagy másik irányba forog, azon már informatikusok és építészek is hiába törték a fejüket, ő maga is csak részlegesen tudja a magyarázatot, mondta el a játék készítő mester. A játékok ára egyébként 10 és 80 lej között volt.

Ezúttal is találkoztunk az ugyancsak székelyudvarhelyi Szilveszter Ferenccel, aki marha lábszárcsontból, szarvasagancsból, bika- és tehénszarvból készít medálokat, írószer tartókat és egyebeket árul. Sárkány Szabolcs Albisról érkezett és saját készítésű hagyományos kerámiákat árult: mázas káposztás fazekakat 30-40 lejért, borhűtőt 15 lejért, gulyástálat 10 lejért, de nem hiányoztak a söröskorsók, pálinkáspoharak, flasák, boros amforák, Miska kancsók sem. A Fenesről érkezett Egyed Ferenc pedig szintén saját készítésű, hagyományos népi hangszereket árult – havasi kürtöt, köcsög-dudát, sámándobot, dorombot.

Új helyszínen

A három napos rendezvény hivatalos megnyitója péntek este zajlott. Aurel Chiriac múzeumigazgató elmondta, hogy mintegy 130 meghívott jött el, sajnos több idős népi mester, aki tavaly még részt vett, az idén már nincs közöttünk. Ioan Mang megyei tanácsi alelnök gratulált a szervezőknek és kijelentette, hogy a huszonötödik vásárt már a múzeum új székhelyének udvarán fogják megszervezni. A péntektől vasárnapig tartó vásár során néptánc együttesek és népdalénekesek léptek fel, többek között az érmihályfalvi Nyíló Akác néptáncegyüttes is. A rendezvény szervezői a Körösvidéki Múzeum, a Bihar Megyei Tanács, társszervezői pedig többek között a Tradicionális Kultúra Megőrzéséért és Népszerűsítéséért létesült Bihar megyei Központ, valamint a Kultúra, Felekezetek és Kulturális Örökség Bihar megyei Igazgatósága.

Rituális tárgyak

A vásár érdekes színfoltját képezték az afrikai rituális tárgyak, melyeket a kameruni Collins Marin – Tchuen Bou, a bukaresti Concept Tropic cég beszerzési felelőse árult. A kameruni fiatalember tökéletesen beszél románul, mint mondta, gyerekkora óta Romániában él, Franciaországban folytatta tanulmányait, de utána visszajött, s második hazájának tekinti ezt az országot. Sokféle tárgyat árult: például pálmafa-levélből készült táskákat, rituális táncokhoz használatos csörgőláncokat, melyek egy különleges növény magjaiból készülnek, szobrokat és nem utolsó sorban azokat a székeket, melyekre csak egy bizonyos beavatást követően ülhetnek szülőhazájában a fiatalok. A székek mindegyike egy bizonyos totemállatot ábrázolt – például pókot, vagy elefántot, s áruk 200 és 750 lej között volt. Ugyanitt féldrágakövek is kaphatóak voltak, nagy választékban.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!