ERDON Helyi hírek

2017.07.12. 17:03

Nem fogadták el patkányirtásra vonatkozó előterjesztést

A nagyváradi helyi tanács keddi ülésén az RMDSZ és a Szociáldemokrata Pát (PSD) tartózkodása miatt nem ment át a tanácson a város közterületeinek rovar- és patkányirtási szerződése.

A nagyváradi helyi tanács keddi ülésén az RMDSZ és a Szociáldemokrata Pát (PSD) tartózkodása miatt nem ment át a tanácson a város közterületeinek rovar- és patkányirtási szerződése.A patkány-, és rovarirtási szolgáltatás szerződésére vonatkozó határozattervezet mindössze tizenöt szavazatot kapott a szükséges tizennyolc helyett, így a tervezet megbukott. A napirendi pont vitáján Kirei Melinda, RMDSZ-es helyi tanácsos több kifogást emelt a Coral Impex céggel kötött szerződés ellen. Kifejtette, hogy a helyi tanács tavaly októberben hagyta jóvá a város fertőtlenítésének közbeszerzési eljárására vonatkozó hatátozatot, a licit idén január 23-án volt, „ehhez képest mi most értesülünk arról, hogy mi a helyzet” - mondta Kirei. Kifejtette továbbá, aggályosnak tartja azt, hogy a szolgáltatót kötelezik arra, hogy a RER Ecologic Service vállalattal szállíttassa el a patkányirtás nyomán elpusztuló állattetemeket, hiszen szabd kezet kellene adni a szolgáltatónak arra, hogy miképpen oldja meg ezt a problémát. Az RMDSZ frakció azt sem tartja elfogadhatónak, hogy a különböző banki kamatváltozásokkal járó esetleges pluszköltségeket teljes mértékben az önkormányzatnak kell fedeznie, és azt sem, hogy a valutaárfolyam változások nyomán keletkező esetleges pluszköltségeket fele-fele arányban fizesse majd a város és a cég. A legfurcsább kitétele a szerződésnek azonban az, hogy ha politikai változások állnak be, az ebből származó esetleges pluszköltségek az önkormányzatot terhelik. „Miféle politikai változás állhat be, ami pluszköltségekhez vezet? Ez azt jelenti, ha netán ad absurdum három év múlva az RMDSZ fogja vezetni a várost, akkor csökkenni, vagy nőni fognak a költségek?” - kérdezte a plénum előtt Kirei.

Fellebbezések

Florin Birta alpolgármester az elhangzottakra úgy reagált, hogy a város már tavaly ősszel kiírta a közbeszerzési eljárást, de a folyamatos fellebbezések miatt állandóan pereskedniük kellett. Hozzátette, hogy a közbeszerzési eljárást többször ellenőrizték, és semmi kivetnivalót nem találtak benne. Florin Birta kijelentette: nem hiszi el azt, hogy a szerződés tartalmaz olyasmit, hogy politikai változások esetén pluszköltségek állnának elő, amelyeket a város kell majd álljon. Megjegyzendő, hogy ezt követően Kirei Melinda megmutatta az alpolgármesternek a vonatkozó kitételt, akin látszott némi zavar, de megjegyzést nem fűzött ehhez az aggályos kitételhez. A számos kifogás ellenére szavazásra bocsátották a határozat-tervezetet, az ismert eredménnyel.

A tanácsülés után Kirei Melinda szerkesztőségünknek kifejtette: a városi tanács a tavaly elfogadott egy általános szerződés modellt, ennek mentén kellett eldöntsék a szerződő felek azt, hogy mi kerüljön be a konkrét szerződésbe. A szerződést végül azonban úgy kötötték meg, hogy a városi tanács azt előzőleg nem nézhette át, az RMDSZ frakció ezért tartózkodott a mostani szavazáskor, és nem azért, mert nem ért egyet a rovar- és patkányirtással. Mint mondta, mivel a szerződést már megkötötték, azon már nem lehet változtatni, és a következő tanácsülésen, amikor a liberális frakció teljes létszámban lesz jelen, valószínűleg újra napirendre tűzik, és el is fogadják a most megbukott tervezetet.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!