ERDON Helyi hírek

2017.07.14. 10:44

Jelentősen nőttek a lakásárak Váradon

Országos szinten átlagban hat százalékkal nőttek a lakásárak, de Nagyváradon akár a tizenöt százalékot is eléri a drágulás. Az ingatlanpiac jelenleg stagnál. A jelenség okairól kérdezősködtünk.

Országos szinten átlagban hat százalékkal nőttek a lakásárak, de Nagyváradon akár a tizenöt százalékot is eléri a drágulás. Az ingatlanpiac jelenleg stagnál. A jelenség okairól kérdezősködtünk.A Mediafax hírügynökség értesülései szerint Kolozsváron hat hónap alatt tíz százalékkal nőttek a lakásárak: míg év elején a négyzetméterenkénti átlagár 1.247 euró volt, most eléri az 1.372 eurót. Ezen belül a régi lakások ára kevésbé, az új lakásoké jelentősebben nőtt. Jászvásáron a növekedés 9,6 százalékos és lényegesen nagyobb az új lakások esetén, Temesváron fordított az arány, a régi lakások jelentősebben, az újak pedig kevésbé drágultak, az áltagos drágulás itt is meghaladja a nyolc százalékot. Konstancán szinte ugyanannyi az új és a régi lakások négyzetméterenkénti ára, a növekedés átlagban 7,3 százalék, Brassóban a drágulás 6,2 százalékos, a régi tömbházak esetén öt százalék, az új lakásoknál pedig meghaladja a kilenc százalékot, de az újak még mindig kevéssel még olcsóbbak is a régieknél. A fővárosban 5,4 százalékos drágulást regisztráltak, ezen belül a régi lakások kevésbé, az újak pedig inkább drágultak, egy négyzetméter átlagára 1.203 euró.

Le kellett mondaniuk

Nagyváradon, úgy tűnik, tavaly ősz óta a növekedés eléri a 15 százalékot is, tudtuk meg T.E. nagyváradi lakásügynöktől. Egy tavaly ősszel eladott háromszobás lakás árából most egy hasonló komfortú kétszobásra tellik, az ingatlanpiacot pedig jelenleg a szegényes kínálat jellemzi, főleg földszinti, illetve negyedik emeleti lakásokat kínálnak eladásra. Valószínű, hogy mindez az Első Ház (Prima Casă) program következménye: a legtöbb bank nagyon sok, kedvezményes lakáskölcsönre vonatkozó dossziét fogadott el, többet, mint amennyi kölcsönre volt alapjuk, olyan elgondolásból, hogy később további pénzalapokat kapnak erra a célra. Végül azonban több dossziét vissza kellett adniuk, az érintett fiataloknak le kellett mondaniuk a sok esetben már kiválasztott lakás megvásárlásáról; kezdetben, amikor úgy tűnt, hogy nagy lesz a kereslet a lakások iránt, a tulajdonosok megemelték az árakat, azonban amikor látták, hogy mennyire kiszámíthatatlan a helyzet, inkább elálltak az eladástól és a bérbeadás mellett döntöttek. De volt olyan lakástulajdonos is, aki megjárta: áprilisban megkötötte a háromszobás lakás eladására vonatkozó előszerződést, s két hónap múlva, amikor megkapta a pénzt, már nem volt elegendő egy hasonló komfortúra.

Kereslet

Nálunk egyébként inkább a régi lakások ára emelkedett, szinte utolérte az új lakásokét. Sokan ugyanis megkérdőjelezik az újonnan épült lakások minőségét, mondta el az általunk megkérdzett lakásügynök, annál is inkább, mivel ezek a tömbházak legnagyobbrészt nagyon gyorsan, néhány hónap alatt épültek fel. A kis, felújított lakások négyzetméterenkénti ára meghaladja a nagyobb lakásokét, előbbiekre nagyobb a kereslet is, mivel kisebbek a közköltségek és az árak elérhetőbbek. A négyzetméterenkénti lakásárak Nagyváradon 800 és 1000 euró közöttiek, azaz még mindig jóval olcsóbbak, mint például a kolozsvári, temesvári lakásoké. Az ok? Nálunk a legtöbb alkalmazott minimálbérrel van fizetve, az átlagbér itt jóval alacsonyabb, mint a másik két városban, ebből kifolyólag a vásárlóerő is lényegesen kisebb. Nálunk a legtöbb lakáshitel 30-35 ezer eurós, a 45 ezer eurós már szinte ritkaságszámba megy.

Mivel egyelőre lecsengett az Első Ház program, s a nyári szabadságok ideje van, jelenleg stagnál az ingatlanpiac: a kínálat gyér, de vásárlók is igen kevesen vannak. Létezik ugyan más, hosszú lejáratú kölcsönre vonatkozó lehetőség, azonban ott 10-15 százalékos önrészt kell kifizetni előlegként, míg az Első Ház esetében az előleg mindössze 5 százalékos.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!