ERDON Helyi hírek

2017.07.11. 18:36

Elfogadták a Ceyrat utcai lakópark tervét

A nagyváradi helyi tanács keddi rendkívüli ülésén egyhangúlag megszavazta egy új lakópark építésének Övezeti Városrendezési Tervét, mely lakópark a Ceyrat és a Thurzó Sándor utcák és a Rulikowski temető által közrezárt területen kap majd helyet.

A nagyváradi helyi tanács keddi rendkívüli ülésén egyhangúlag megszavazta egy új lakópark építésének Övezeti Városrendezési Tervét, mely lakópark a Ceyrat és a Thurzó Sándor utcák és a Rulikowski temető által közrezárt területen kap majd helyet.A terv szerint az említett területen tizennyolc lakóépület épül majd meg, ezekben összesen 646 lakás lesz, továbbá üzlethelyiségek, óvodák, bölcsődék kapnak majd helyet ezekben az épületekben. Mintegy négyszáz hektáron egy hetven szobás hotelt is építenek. A zöldövezet mintegy ötezer négyzetméter lesz, ebből 3481 négyzetméternyi területre szabad lesz bárki számára a bejárás. A tervek szerint az új lakóparkban 654 parkolóhelyet alakítanak ki.

Házszám

Nem volt ugyanilyen zökkenőmentes annak a határozattervezetnek a megszavazása, amely a házszámok és az utcanevek kifüggesztésére vonatkozó szabályzat módosítására vonatkoztak, hisz a tanácsülés elején Kirei Melinda RMDSZ-es tanácsos már eleve kérte a tervezetnek a napirendről való levételét formai hibákra, illetve arra hivatkozva, hogy nem annyira sürgős ügy ez, hogy ne lehessen megvárni ezzel a hó végén esedékes rendes tanácsülést. A felvetésre válaszolva Adriana Lipoveanu, a város leköszönő főépítésze kijelentette, hogy igenis sürgős ennek a módosításnak a mihamarabbi elfogadása, hiszen a tűzoltók és a mentők fordultak a városhoz azzal a kéréssel, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy mindenhol legyenek kitéve a házszámok és az utcaelnevezések, mert jelenleg meglehetősen nehéz megtalálni azokat a címeket, ahol nincs kifüggesztve a házszám és az utcanév. A határozattervezetet végül a liberális többség igen szavazataival fogadták el. Az elfogadott módosítás értelmében a helyi rendőrség augusztus végéig ellenőrzi azt, hogy mindenhol fel vannak-e téve a házszámok, illetve az utcaelnevezések. Ezt követően bírságolják azokat a tulajdonosokat, akiknek az ingatlanára nincs kitéve a házszám. A hiányzó házszám 200–400 lej közötti bírságot von maga után, míg ha egy ajtónak a száma nincs feltüntetve e közös lakóingatlanban, akkor a bírság 100 lej.

Szemétügy

Az RMDSZ-frakció tartózkodása, illetve a Szociáldemokrata Párt (PSD) ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács azt a tervezetet, mely lehetőséget nyújt arra, hogy más megyékben tevékenykedő hulladékgazdálkodók is a nagyváradi hulladéktározóba hozhassák és itt tárolhassák az általuk összegyűjtött hulladékokat. A tervezet napirendi vitáján Alin Sabau szociáldemokrata tanácsos azt kérte, külön szabályozzák azt, hogy milyen módon, milyen járművekkel lehessen szállítani a szemetet a váradi tározóba, míg az RMDSZ-frakció álláspontja szerint nem lehet egyetérteni azzal, hogy más megye Váradra hordja a szemetét, még akkor is, ha fizet ezért. A vita után végül eredeti formában megszavazott tervezet kimondja, hogy Bihar megyén kívülről érkező nem veszélyes hulladékot tonnánként 3,5 euró díjszabás mellett lehet tárolni a váradi hulladéktározóban. A váradi önkormányzat a tárolót működtető Eco Bihor cégnek küldi ki a számlát, amelynek összegét a tárolt hulladékmennyiség alapján számolja ki, ezt az összeget pedig az Eco Bihor az ügyfeleitől szerzi majd vissza. Pásztai Zoltántól, az Eco Bihor igazgatójától egyébként megtudtuk, hogy a váradi önkormányzat vállalta azt, hogy a költségvetésbe ebből a forrásból befolyó összegeket kizárólag hulladékgazdálkodási célokra fordítja majd.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!