ERDON Helyi hírek

2017.07.10. 14:12

Az utolsó csata is lezajlott a váradi várban

Az elmúlt hétvégén, július 7-9. közt rendezte meg az önkormányzat Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesülete (APTOR) a Középkori Fesztivált, „leánykori” nevén a Várnapokat.

Az elmúlt hétvégén, július 7-9. közt rendezte meg az önkormányzat Nagyvárad és Térsége Turizmusát Népszerűsítő Egyesülete (APTOR) a Középkori Fesztivált, „leánykori” nevén a Várnapokat.A szervezőknek az volt a célja, hogy a fesztivál három napja alatt középkori hangulat uralkodjon a várban, és az érdeklődők egyfajta időutazáson vegyenek részt a megelevenített korabeli szokások, életformák, a bemutatott tárgyak, használati eszközök, valamint a jelen levő, korabeli viseletbe öltözött lovagok, úrhölgyek révén. Mindhárom napon volt egy-egy várostrom, vasárnap este pedig úgymond a végső, mindent eldöntő, lovas „sereget” is felvonultató csata zajlott, amelynek az volt a tétje, hogy a várvédők el tudják-e kergetni, képesek-e arra, hogy legyőzzék az ostromlókat, akik már egészen a fejedelmi palota és a nyugati kapu közötti területig bemerészkedtek.

[embed]]

Csimpolyások

Közben azért ezt megelőzően, illetve ezzel párhuzamosan más események is zajlottak az erődítményben. Körülbelül 200, középkori viseletbe öltözött színész, illetve statiszta jött-ment, benépesítve a fejedelmi palota udvarát, belakva az ott felállított sátrakat, műhelyeket. A fiatalabb korosztály és az apukák, nagytaták legnagyobb örömére meg lehetett csodálni a fegyvereiket, közös fényképeket lehetett készíteni ezekkel.

A Céhek utcájában számos népi iparművész, mester gondoskodott arról, hogy a régi, napjainkban már kihalt vagy végnapjaikat élő mesterségek újból reflektorfénybe kerüljenek, nekik köszönhetően fel lehetett idézni, hogyan készültek hajdanán a szőttesek, az agyagedények, a fafaragványok vagy a szappanok, melyek megvásárolhatóak lesznek.

[embed]]

Délután a középkori zenét játszó Erdélyi csimpolyások (Cimpoierii din Transilvania) koncertje jó hangulatot keltett a belső várudvaron, este pedig a Subcarpaţi együttes színpadi fellépése zárta az idei rendezvénysorozatot, melynek ideje alatt természetesen lacikonyhák és sörsátrak, vinotékák is működnek, és napközben a gyermekeknek külön programokat szerveztek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!