ERDON Helyi hírek

2017.06.26. 12:32

Gyerekkori emlékek és eledelek

Hatvanhat hagyományos receptet mutat be Kölcsönkért kovász című könyvében a csíkmadarasi Gáll Tímea.

Hatvanhat hagyományos receptet mutat be Kölcsönkért kovász című könyvében a csíkmadarasi Gáll Tímea.Amint a könyvnek a nagyváradi Szent László Napok rendezvénysorozaton belül megszervezett szombati bemutatóján elhangzott, a szerző egy panziót működtet, s a vendégek gyakran kérték el tőle a recepteket. A sokféle savanyú levesnek, a változatos puliszkás fogásoknak, a „vinettakrémnek” és az összes többi, hagyományos ételnek mindig nagy sikere van, s miután az egyik vendég egy üres füzetet adott át neki, a kéréssel, hogy írja le a recepteket, megszületett a könyv megjelentetésének az ötlete.

A könyv azonban nem csak recepteket tartalmaz: ezek leírásakor nagymamája hangjára emlékezett vissza, amint az adott étel elkészítésére tanította, s történetekre, melyek az ételekhez kapcsolódtak, s amelyek szintén szerepelnek az Ádám Gyula által készített fotókkal kiegészített kötetben. Gáll Tímea Sándor Lajos tiszteletes kérdéseire válaszolva emlékezett vissza a gyerekkorára, s arra, hogy milyen volt immár felnőttként visszaköltözni a malomba, ahol jelenleg férjével együtt parasztházakból álló panziót működtet. A kovász, melyet nagymamája a kenyérsütéshez használt, s melyre gondosan vigyáztak, az eltelt évek során „meghalt”, úgyhogy kölcsön kellett kérni a szomszédoktól – így lett a kötet címe Kölcsönkért kovász. A receptek között levesek, második fogások, húsételek, sütemények találhatók – egyebek mellett a rakott káposzta, a lucskos káposzta, a likas kalács, az angyalbögyörő, a savanyú vetrece, a húsvéti töltött berbécsbárány receptjével ismerkedhetnek meg az olvasók.

A decemberben, a gyulai Dürer nyomda gondozásában megjelent kötet ára hetven lej, s megrendelhető a www.malomfogado.hu címen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!