ERDON Helyi hírek

2017.05.03. 09:32

Nem veszik át a lejárt gyógyszereket

Továbbra sem egyértelmű, mit kellene tennünk a lejárt szavatosságú gyógyszereinkkel. Van rá törvény, de a végrehajtási utasítások hiányzanak.

Továbbra sem egyértelmű, mit kellene tennünk a lejárt szavatosságú gyógyszereinkkel. Van rá törvény, de a végrehajtási utasítások hiányzanak.

Többször is jelezték már olvasóink, hogy a patikákban nem veszik át a lejárt szavatosságú készítményeket, s nem tudják, mit tegyenek ezekkel, hiszen nem szeretnék szennyezni a környezetet. „Azt sokszor olvassuk, hogy mennyire veszélyes ezeket a hulladékokat a szemétbe dobni, mert akár a talajvízbe is juthatnak, ahonnan az ivóvizet is szennyezhetik. Ezért a leglogikusabb megoldásnak az tűnt, ha beviszem a csomagot egy gyógyszertárba, mert ezek fel vannak készülve erre, hiszen nekik is nagy mennyiségű lejárt szavatosságú gyógyszertől kell megszabadulniuk. Legnagyobb csodálkozásomra, a gyógyszerész nem vette át a csomagot. Arra a kérdésre pedig, hogy akkor mit javasol, a patikus nem tudott érdemben válaszolni” - írta olvasónk.

„Nem elfogadható”

Érdeklődésünk nyomán Dorina Radoveț, a Bihar megyei Környezetvédelmi Hivatal szóvivője némi utánajárást követően tudatta: a 2014 évi 119. sz. rendeletben, mely a lakosságot érintő egészségügyi előírásokat szabályozza, az szerepel, hogy a lakosságtól származó lejárt szavatosságú gyógyszereket a patikáknál, vagy közeli gyógyszerárusító helynél kell leadni, ahonnan elégetésre küldik a lejárt készítményeket.

Csakhogy a patikák többsége tudomásunk szerint mégsem veszi át ezeket. Eugenia Hamza gyógyszerész például arra hivatkozott: ezek a hulladékok akár fertőzőek is lehetnek, hiszen beteg emberektől származnak, a rendelet pedig nem tartalmaz végrehajtási utasításokat. Semmiképp sem lenne elfogadható, fejtette ki, hogy bárki, bármikor letehessen náluk lejárt gyógyszereket. Esetleg egyszer egy héten, egy előre megállapított napon, amennyiben speciális konténerek állnának a rendelkezésükre, melyek tartalmát még aznap elszállítanák az erre szakosodott cégek. „Hiába van törvény, ha nincsenek meghatározva a körülmények” - fogalmazta a gyógyszerész. Másfelől a patikák fizetnek az erre szakosodott cégeknek a lejárt készítmények elszállításáért, s több gyógyszer elszállítása nyilván drágább is.

Jelenteni lehet

Az sem egyértelmű, hogy a gyógyszertárakat ki vonhatja felelősségre. Ez nem a környezetvédelmi hivatal területe, tudtuk meg, s állítólag nem is a közegészségügyi hatóságé, hanem az országos gyógyszerészeti felügyelőségé, mely a fővárosi székhelyű Országos Gyógyszerügynökség szakosztálya. Mindazonáltal dr. Dorel Țîrț, a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság szóvivője kérdésünkre elmondta: a törvényt be kell tartani, s ha a patikák nem veszik át a gyógyszereket, az érintett lakosok írásos bejelentést tehetnek mind náluk, mind a környezetvédelmi hivatalnál.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!