ERDON Helyi hírek

2017.04.10. 11:07

Orvosokat díjaztak Váradon

Április 7-én, péntek délután adták át a dr. Marta Buteanu-emlékplaketteket a nagyváradi városházán a Bihar Megyei Egészségért Alapítvány szervezésében. Négy személy kapott elismerést.

Április 7-én, péntek délután adták át a dr. Marta Buteanu-emlékplaketteket a nagyváradi városházán a Bihar Megyei Egészségért Alapítvány szervezésében. Négy személy kapott elismerést.

Múlt péntek délután az Egészségért Alapítvány szervezésében a nagyváradi városháza dísztermében a Polgármesteri Hivatal és a Bihar Megyei Tanács támogatásával, az Egészségügyi Világnap apropóján immár ötödik alkalommal adták át a dr. Marta Buteanu-emlékplaketteket. Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével és felszólalt dr. Földes Béla ideggyógyász főorvos, az alapítvány tiszteletbeli elnöke, Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke, Dacian Palladi városmenedzser, dr. Carmen Pantiş aneszteziológus, a Bihar Megyei Orvosi Kamara vezetője, dr. Lucia Daina, a Megyei Sürgősségi Kórház orvos-igazgatója, dr. Gheorghe Bumbu urológus főorvos és Andrada Rotar, az alapítvány ügyvezetője.

Dr. Mihai Vârlan fiatal urológus szakember a korszerű laparoszkópos műtétekről tartott prezentációt, a zenei aláfestésről pedig a váradi Divertimento Caffe kvartett (Török Apollónia- fuvola, Sekaci Antonio- nagybögő, Szabó Barna-hegedű és Várady Henrietta- zongora) gondoskodott.

A díjazottak

Négyen részesültek elismerésben: dr. Traian Micle belgyógyász főorvos, akinek tulajdonképpen köszönhető a modern belgyógyászat meghonosítása Nagyváradon, dr. Ioan Corneliu Negrini sebész főorvos, dr. Szegedi László farmakológus, aneszteziológus, sebész főorvos, akinek egyebek mellett érdeme, hogy 1994-ben Marosvásárhely után második városként Váradon is megalapították a gyorsmentő szolgálatot (SMURD), valamint dr. Vajda Éva Mónika családorvos, aki 2001-ben oroszlánrészt vállalt a Bihar Megyei Családorvosok Egyesületének létrehozásában, melyet aztán két cikluson keresztül vezetett is.

Dr. Marta Buteanu- akiről a díjat elnevezték- egy háromgyermekes családban született Nagykárolyban. Édesapja a belényesi görögkatolikus középiskola igazgatója volt, ennek ellenére ő magánúton kellett végezze tanulmányait, hiszen a 19. század végén még nem terjedt el a lányok iskolai oktatása. Orvosi tanulmányait Budapesten, Grazban és Montpellierben végezte, később a budapesti belgyógyászati egyetemen oktatott, így arról is híres, hogy ő volt az első olyan román nő, aki ilyen tevékenységet is végzett, bár származását nem nagyon hangoztatta. Foglalkozott a spanyolnáthában szenvedők gyógyításával is, mely betegséget sajnos ő is elkapta, így alig 30 évesen hunyt el 1918-ban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!