ERDON Helyi hírek

2017.04.11. 13:27

Művészeti és szakiskolai oktatás magyarul

Kedd reggel sajtótájékoztató volt az RMDSZ-nél, melyen a magyar nyelven zajló szakiskolai és művészeti oktatás fontosságára hívták fel a figyelmet: Huszár István és Kecse Gabriella helyi önkormányzati képviselők, Rácz Eliza és Biró Ildikó aligazgatónők.

Kedd reggel sajtótájékoztató volt az RMDSZ-nél, melyen a magyar nyelven zajló szakiskolai és művészeti oktatás fontosságára hívták fel a figyelmet: Huszár István és Kecse Gabriella helyi önkormányzati képviselők, Rácz Eliza és Biró Ildikó aligazgatónők.

Huszár István, az RMDSZ nagyváradi szervezetének az elnöke arra hívta fel a figyelmet: sajnos egyre kevesebb a gyermek a magyar osztályokban, aminek az oka nem csak a közismert demográfiai tényező, hanem az is, hogy sok magyar szülő inkább a román nyelvű iskolákat választja, mert még mindig él az a mentalitás, hogyha az állam nyelvén tanul a gyermek, akkor biztosan jobban fog érvényesülni az életben, holott ez egyáltalán nem biztos, hogy igaz. Ráadásul magyar közösségünknek szüksége van magyar szakképzett munkaerőre, képzőművészekre, zenészekre.

Kecse Gabriella helyi önkormányzati képviselő szerint olyan életszemlélet- és gondolkodásbeli pluszt ad a magyarul való tanulás, mely semmi mással sem pótolható. Megjegyezte: Váradon, illetve a térségben sok a tehetséges magyar gyermek, és ki kellene használni azt a lehetőséget, hogy magyarul tanulhatnak a Művészeti Líceumban. Arról is beszélt: nem mindenki lehet agysebész vagy sztárügyvéd, mert nincs meg hozzá a kellő adottsága, és amúgy is, jó mesteremberekre mindig szükség van, ezért azt a lehetőséget sem szabad elszalasztani, hogy a Traian Vuia Műszaki Kollégiumban magyar szakosztályok működnek, és jó felszereltségű műhelyekben lehet elsajátítani különféle szakmákat.

Művészeti Líceum

Rácz Eliza, a Művészeti Líceum aligazgatónője hangsúlyozta: tevékenységükkel nagyban hozzájárulnak a régió művész- és művészetértő utánpótlásához, hangversenyeikkel, kiállításaikkal meghatározó részét képezik a város kulturális életének. Az iskola elhelyezkedése is ihletően hathat a tehetségek kibontakozására, hiszen Várad egyik legszebb, legkiegyensúlyozottabb, évszázadokra visszatekintő részében található. A bármely más iskolában megtalálható alapfelszereltség- osztályterem, sportterem, informatikaterem, könyvtár- mellett a líceum zenetermekkel, festészeti, kerámia, divattervező, grafika és iparművészeti műtermekkel is rendelkezik. A tanterv ugyanaz, mint más iskolákban, és a végzős diákok az érettségi diploma mellett egy akkreditációs szakmai képesítő bizonyítványt is kapnak.

A 2017/2018-es tanévben az V. osztályban a zene és képzőművészet magyar tagozatán 25 hely lesz. Zene szak, hangszerek: gitár, mélyhegedű, cselló, nagybőgő, fuvola, oboa, klarinét, szaxofon, kürt, trombon, trombita, hárfa és zongora- mellékszak. Képzőművészet: rajz, festészet, mintázás. A főhangszer mellett a diákok 30 perc mellék-zongora és 2 óra zeneelmélet oktatásban is részesülnek. A jelentkező diákoknak egy tehetségfelmérő vizsgán kell majd részt venniük. IX. osztályban zene magyar tagozaton 28 hely, a képzőművészet magyar tagozaton szintén 28 hely lesz. Zene: Klasszikus ének szak (canto) és népzene-énekszak. Képzőművészet: grafika, festészet, kerámia, textil- és mintatervezés, divattervezés. A kilencedik osztályba való felvételire május 22-23-án lehet beiratkozni. A tehetségfelmérő próbák május 24-27. között zajlanak. A jelentkezők bővebb információkat az iskola titkárságán kaphatnak az alábbi telefonszámokon: 0259/411.274, 0359/802.306, Petőfi park 26. szám.

Műszaki Kollégium

Biró Ildikótól, a Traian Vuia Műszaki Kollégium aligazgatónőjétől megtudtuk, hogy a 2017/18-as tanévben IX. osztályban nappali magyar tagozaton a 3 éves szakiskolai képzésben mechanika szak (autószerelő és autóbádogos, 14-14 hely), elektrotechnika szak (alacsony feszültségű villanyszerelés, 14), valamint emberi test esztétika és higiénia szak (fodrász, borbély, manikűr, pedikűr, 14) indul, vagyis 4x14 csoport, a diákok pedig jól felszerelt tanműhelyekben sajátíthatják el az ismereteket, különféle külföldi szakmai programokban vehetnek részt. Ugyanakkor havi 200 lej szakiskolai állami ösztöndíjban részesülnek, és az ipari parkban működő vállalatoknál gyakorlatozhatnak, melyért külön támogatásban és egyéb juttatásokban részesülhetnek. A 3 év befejeztével szakmai bizonyítványt kapnak, mellyel elhelyezkednek szakmunkásként, saját vállalkozást indíthatnak, vagy folytathatják tanulmányaikat nappali vagy esti tagozaton.

Ugyanakkor esti tagozaton magyar XI. osztály is indul két szakon- mechanika és elektrotechnika, 14-14 hellyel, a képzés ideje 2 és fél év. Az iskolában a szaktantárgyakat magyarul sajátítják el, az ipari parkban pedig a szaknyelvet románul is.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!