ERDON Helyi hírek

2017.03.23. 18:09

Tömegközlekedési tüntetés Váradon

Nem állt le a tömegközlekedés Váradon, sőt, az elhaladó villamosok és buszok szolidaritást kifejező csilingelése, illetve dudálása mellett tüntettek csütörtökön a vállalat alkalmazottai a főtéren. Leépítéstől félnek.

Nem állt le a tömegközlekedés Váradon, sőt, az elhaladó villamosok és buszok szolidaritást kifejező csilingelése, illetve dudálása mellett tüntettek csütörtökön a vállalat alkalmazottai a főtéren. Leépítéstől félnek.

A Szent László térre vonult csütörtök délben a nagyváradi tömegközlekedési vállalat, az OTL mintegy 40 dolgozója. Engedélyezett tüntetést tartottak ugyanis, az kifogásolva, hogy szerintük a vállalat vezetése nem tart fenn párbeszédet velük, és rossz döntéseket hoz. A demonstrálók azt is panaszolták, hogy az étkezési, illetve az ajándékutalványaik névértékét nem emelte meg a vállalat, ráadásul úgy tudják, hogy az OTL-t háttérből irányító Ilie Bolojan polgármester létszámcsökkentést készít elő.

Szelektíven válaszolnak

Virgil Mînz, a Transloc szakszervezet vezetője szerkesztőségünknek elmondta: „Többször fogunk itt tüntetni, ha a vezetők nem értik meg, hogy szóba kell állni velünk. A kollektív munkaszerződésben foglaltakat is megsértik. Volt már ilyen, akkor perre is mentünk, ám a 2015-ös esetből semmit sem tanultak. Úgy akarják a vállalat személyzeti struktúráját megváltoztatni, hogy az törvénytelen, és közben semmiben veszik a munkavállalók képviselőit. Nem adnak ki dokumentumokat sem nekünk, pedig ez is kötelező lenne, még egyes beadványainkra is csak szelektíven válaszolnak, azaz amelyekre nem akarnak, arra nem. A vállalat az elmúlt években profittal zárt, így fizetést is emelnie kellene, és az étkezési, illetve az ajándékutalványaik névértékét is növelnie kellene. Mi több, úgy tudjuk, hogy a polgármester úr 25–26 személyt akar kirúgatni innen. Sőt, bizalmasan az önkormányzatnak alárendelt összes vállalatnak, hivatalnak azt üzente, hogy kezdjenek leépítéseket, mivel a PSD megszüntetett adót és 102 illetéket, emiatt a város költségvetésébe kevesebb pénz jut, és így akar spórolni most.” A déli megmozdulás után délutánra újabb tüntetői csoportot vártak az OTL alkalmazottai a főtérre.

Reakció

Megkérdeztük telefonon Csuzi István OTL-igazgatót, mit szól mindehhez. Azt mondta, „a fizetések az elmúlt 8 év során megduplázódtak”. Azt viszont nem tagadja, hogy lehetségesek leépítések – de szerinte ez a járművezetőket nem érinti. Úgy véli, ha egyes gazdasági megfontolások, illetőleg belső átszervezések szükségessé teszik, valóban lehet, hogy néhány munkatársuktól megválnak, „de az adminisztratív részlegről”. Hogy akkor mi lehet a munkavállalók következő lépése, azt nem tudja, viszont hozzátette: „zsarolásnak nem engedünk.”

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!