ERDON Helyi hírek

2017.03.13. 11:25

Fürkész-nyertesek készülnek a döntőre

Átvették az őket megillető díjakat azok az iskolások, akik jó eredménnyel szerepeltek a hatodik alkalommal megszervezett Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny megyei szakaszán.

Átvették az őket megillető díjakat azok az iskolások, akik jó eredménnyel szerepeltek a hatodik alkalommal megszervezett Fürkész helyesírási és nyelvhelyességi verseny megyei szakaszán.

A tavaly decemberben induló országos verseny első szakaszára, akárcsak az elmúlt évek során, ismét sokan neveztek be, tudtuk meg Krasznai Tündétől, a verseny kitalálójától és főszervezőjétől: 492 alsó tagozatos és 567 öt-nyolc osztályos tanuló indult Bihar megyében, s a február 25-én zajló megyei szakaszra 125-en, illetve 165-en jutottak tovább. A verseny célja az, hogy a gyerekek fejlesszék a helyesírásukat, hiszen, amint Krasznai Tünde kihangsúlyozta, a kézírás lényeges, épp ezért a tollbamondás a verseny fontos részét képezi, de helyet kapnak a szólások, közmondások és a betűrejtvények is. A feladatok kidolgozására az országos tanterv anyagát használják fel, de a feladatok maguk játékosak. „Fontos, hogy a gyerekek írjanak, ne csupán a számítógép előtt üljenek” – mondta Krasznai Tünde.

Oklevelek, jutalmak

Mint megtudtuk, az alsó tagozatosok (II-IV osztályosok) vetélkedője bekerült az oktatási minisztérium által támogatott versenyek közé, de csak az országos szakaszra kapnak támogatást, míg az V-VIII osztályosok esetében csak a civil szervezetek, s a szülők támogatására számíthattak. A verseny fő támogatója a Diákokért Egyesület, s a feladatokat az egyesület tagjai, Perecz Simo Annamária, Vass Annamária és Bíró Sára pedagógusok dolgozták ki.

Az Ady Endre középiskola dísztermében megszervezett csütörtök délutáni ünnepségen a továbbjutók, valamint a jó eredményt elérők okleveleket és könyvjutalmakat vettek át. Krasznai Tünde köszöntötte az egybegyűlteket, kihangsúlyozva, hogy már az is nagy dolog, ha valaki részt vett a megyei szakaszon, ez már önmagában sok mindent bizonyít. Ő adta át az alsó tagozatosoknak járó okleveleket és jutalmakat, az öt-nyolc osztályosok pedig Demeter Ignác Attila tanártól vették át az okleveleket és a díjakat. A tanítók és a felkészítő tanárok szintén elismerésben részesültek.

Az országos szakasz a „nagyok” számára március 31 és április 1 között zajlik, az Ady Endre líceumban, az II-IV osztályosk számára pedig április 7 és 9 között, ugyanott. A továbbjutók: második osztály -  Gyenge Edwin Márton (margittai Horváth János Elméleti Líceum), Nilgesz Irisz (16-os Áltlaános Iskola), harmadik osztály - Kuti Janka Jazmin (nagyszalontai Arany János’ Elméleti Líceum), negyedik osztály – Székedi Péter (Szent László Római Katolikus Teológia Líceum), Király Alexandra (Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium), ötödik osztály - Hajas Dorottya-Zsófia (Horváth János Elméleti Líceum), Ellenes-Jakabffy Zselyke Iringó (Művészeti Líceum), hatodik osztály - Rázmán Botond (Ady Endre Elméleti Líceum), Veres Dóra (szalontai Arany János Elméleti Líceum), hetedik osztály - Brînda Cristian Alexandru (Szacsvay Imre Általános Iskola), Koncz Erik Richárd (Petőfi Sándor Elméleti Líceum), nyolcadik osztály  - Zétényi Zsuzsa Erika (margittai Horváth János Elméleti Líceum), valamint Simon Erika (berettyószéplaki 1-es számú Szakképző Líceum). A részletes eredmények a www.diákokert.ro honlapon is elérhetők.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!