ERDON Helyi hírek

2017.03.29. 13:30

44 ezer euró kezdő cégeknek

Kezdő vállalkozások létrehozása és munkahelyteremtése céljából hirdette meg a kormány a Start-up Nation Romania-programot, aminek lényegét Nagy Gábor, a ROVE vezetője ismertette Váradon.

Kezdő vállalkozások létrehozása és munkahelyteremtése céljából hirdette meg a kormány a Start-up Nation Romania-programot, aminek lényegét Nagy Gábor, a ROVE vezetője ismertette Váradon.

Nem osztottak pénzt kedden este a Romániai Vállalkozásokért Egyesület által a nagyváradi Gekko Pub-ban zajlott eseményen, és a legjobb megoldást se közölték a jelenlevőkkel, mégis jelentős számú érdeklődőt vonzott az a rendezvény, melynek keretében Nagy Gábor, a ROVE vezetője a román kormány által meghirdetett Start-up Nation Romania elnevezésű program még nem végleges formáját ismertette. Mint elhangzott, a cél az újonnan létrejövő vállalkozások számának növelése, a gazdasági környezet megújítása, az alkalmazottak számának növelése, a munkanélküliség csökkentése és a fogyasztás bővülése. Kedvezményezettek azok a kis- és közepes vállalkozások, melyek 2017. január 31. után lettek bejegyezve, a tevékenységi területük (CAEN) megfelel a kiírás feltételeinek, a székhelyük és a munkapontjaik pedig városon találhatóak. (Agrártermékek feldolgozásával tehát a jelenlegi állás szerint nem lehet pályázni.)

A támogatás mértéke maximum 100 ezer lej minimum egy teljes normás alkalmazott 3 évi foglalkoztatása esetén, illetve maximum 200 ezer lej, minimum két teljes normás alkalmazott 3 évi foglalkoztatásánál. A finanszírozás intenzitása az elszámolható költségek 100 százaléka. A támogatás formája maximum 30 százalékos előfinanszírozás és minimum 70 százalékos utófinanszírozás, egyszeri elszámolás formájában. A támogatott projektek száma körülbelül 10 ezer, tehát megyénként legalább 250 pályázóra számítanak.

Elszámolhatóak

Elszámolható költségek: azok a 2500 lej fölötti technikai eszközök, munkagépek, melyek az állóeszköz katalógus 2.1 és 2.2 fejezeteiben találhatóak; N1, N2 és N3 típusú haszongépjárművek kizárólag saját használatra, IT eszközök, az állóeszköz katalógus 3.1, 3.2 és 3.3 fejezeteiben található javak 8irodai eszközök, bútorok), a megújuló energia eszközei, a tevékenységek helyszíneire vonatkozó fűtési és légkondicionáló beszerzések. A munkavégzés helyiségeinek bérlése, román nyelvű honlapfejlesztés maximum 10 ezer lej értékig, immateriális javak (például szoftverek, védjegyek stb.) a támogatási érték maximum 40 százalékáig, vállalkozói ismeret és projektmenedzsment kurzusok költségei maximum 4500 lej értékig, tanácsadási díj maximum 8000 lej értékig.

A megszerezhető maximális pontszám értéke 100, és minimum 50 pontot kell összegyűjtsön egy pályázó ahhoz, hogy figyelembe vegyék. Nem pályázhatnak fizetésképtelennek nyilvánított vagy csődeljárás alatt álló cégek, és azt a pályázót is elutasítják, aki a munkahelyteremtést munkaerő-transzferrel oldaná meg.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!