ERDON Helyi hírek

2017.02.04. 15:39

Eredmény nélkül maradt beadványok

A jelenlegi, városházi fejetlenségre hívta fel a figyelmet Huszár István RMDSZ-es helyi tanácsos a csütörtöki sajtótájékoztatón. A véleményét elmondhatja ugyan mindenki, de nem veszik figyelembe.

A jelenlegi, városházi fejetlenségre hívta fel a figyelmet Huszár István RMDSZ-es helyi tanácsos a csütörtöki sajtótájékoztatón. A véleményét elmondhatja ugyan mindenki, de nem veszik figyelembe.

Túl azon, hogy fejetlenség van, a döntéseket nem a demokrácia alapelvei szerint hozzák meg, mondta el a helyi tanácsos. Például a Kert utca lebontása ellen is tiltakozott az helyi tanács RMDSZ-frakciója, augusztus 19-i beadványukkal azt szerették volna elérni, hogy a tanácsban ne fogadjanak el olyan urbanisztikai terveket, melyek a történelmi belváros épületeinek lebontását tartalmazzák. Ehhez képest az említett tervezettel kapcsolatos közvitát egy nappal a közvitára bocsátás időszakának lejárta után tartották meg, s akkor még azt is hangoztatták, hogy a tervben nem is szerepel a bontás – holott ez nem igaz, a Fenntartható Városi Mobilitási Tervben az áll, hogy 400 ezer eurót szánnak többek között a Kert utca szélesítésére. Úgy tűnik, az RMDSZ kezdeményezésére gyűjtött több mint ötezer aláírás sem változtatott a tényálláson, s ha az urbanisztikai tervet megszavazzák, mint ahogy a múltkori tanácsülésen a polgármester előrevetítette, akkor le fogják bontani – mondta a helyi tanácsos. Valószínű, hogy ha a terv „átmegy”, újabb aláírásgyűjtést kezdeményeznek.

Közvita utólag

Hasonlóképpen történt az adók és illetékek növelésére vonatkozó tervezettel, mely december 12-ig volt közvitára bocsátva, de a nyilvános közvitát „véletlenül” egy nappal később szervezték meg és az RMDSZ-frakció javaslatait, melyek a fokozatos emelésre, s egyes adók eltörlésére vonatkoztak, ebben az esetben sem vették figyelembe. A gondozatlan épületekre kivetett adót a javaslat szerint nem négyszáz, csupán kétszáz százalékkal kellett volna emeljék (a történelmi belvárosban sok ilyen épület van, s nagyrészt magyar nyugdíjasok laknak ott), s egyebek mellett a Moreni utcai szociális tömbház lakói számára sem kellett volna megszabni havi száz lejes bérleti díjat. A tömbház apró garzonjaiban olyan személyek laktak, akik olyan állami ingatlanokat béreltek, melyeket volt tulajdonosuk visszaszerzett.

Nem bojkottál

A múltheti tanácsülés kapcsán elhangzott, hogy az RMDSZ-frakció bojkottálja a tanácsüléseket, „pedig mi nem kézifékei szeretnénk lenni a önkormányzati üléseknek, hanem hasznos alkotóelemei, hajtóműje ennek a szervezetnek” - fogalmazott a helyi tanácsos, majd elmondta: negyvenegy olyan tervezet volt, melynek megszavazásához kétharmados többségre lett volna szükség, ezek közül az RMDSZ tizennégyet nem szavazott meg. Ezek között tizenkét olyan tervezet szerepel, melyben belvárosi területek tulajdonosait az önkormányzat arra kötelezi, hogy mondjanak le önszántukból a területük egy részéről, hogy úgymond út létesüljön ott, másképp nem kapják meg az általuk igényelt építkezési engedélyt. Kényszermegoldásokba hajszolják így a tulajdonosokat, akiknek nem marad sok választásuk. Bizonyos esetekben elég nagy területekről van szó és semmi biztosíték nincs arra, hogy ott valaha is út fog épülni, ráadásul nemrég egy tulajdonos pert is nyert emiatt az önkormányzattal szemben. Egy másik határozat egy Pece-parti magántulajdonban lévő terület kisajátításra vonatkozott, annak okán, hogy oda tervezik majd a leendő 4.-es sz. villamos vonalát. A tanácsos szerint először meg kellene nyerni a projektet, s utána kellene ilyesmihez folyamodni, másként fölösleges, ráadásul semmi garancia nincs arra, hogy a tervet megvalósítják. Egy másik tervezet pedig a temető melletti új terület közvilágításának kérdése volt, ezzel kapcsolatban a tanácsos szerint közbeszerzési eljárást kellett volna szervezni, ehelyett kiegészítették a Luxtennel kötött szerződést.

Fejetlenség

A Gutenberg utcai éjjeli menedéken létesítendő helyi rendőri poszttal kapcsolatban is fejetlenség volt – a tervezetben hol napi két-három órás, hol egész napos szolgálatról esett szó, s amikor ezt felvetette, a polgármester azzal reagált, hogy szavazzák csak meg, a többi az ő dolguk. Az elmúlt héten ismét terítékre került a helyi rendőri poszt kérdése, ebben a változatban viszont egyetlen rendőr járőrözik majd ott, holott kettőre lenne szükség, hogy hatékonyan közbeléphessenek, ha verekedés támadna a szállón.

Az újonnan kötelezővé tett béremeléseket a polgármesteri hivatal drágításokkal és elbocsátásokkal igyekszik ellensúlyozni, ez nyilván elégedetlenséget szül a lakosok körében, a leépítések pedig a szolgáltatások rovására mennek, mondta Huszár István.

Most ébrednek rá

Kérdésre válaszolva Huszár István elmondta: álláspontja szerint a kormány nagyon elkapkodta a büntetőtörvénykönyv módosítását és az amnesztia törvény megszavazását, nem érti, mindez miért most történt. Mint hozzátette, a megjelenéstől fogva az állami szerveknek tíz nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy lépjenek, s az ügyet átadják a alkotmánybíróságnak. A tanácsos azt is kihangsúlyozta: a lakosok 39,4 százaléka ment el szavazni, valójában a szavazati joggal rendelkezők 16 százaléka döntötte el az eredményt. Sokan azok közül, akik nem mentek el, most ébrednek rá, mekkora hibát követtek el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!