ERDON Helyi hírek

2017.01.26. 19:07

Szent László utat építenek

Elkezdődött az egész Kárpát-medencét érintő Szent László út kiépítése az országos RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és az Iskola Alapítvány szervezésében, amely 3 bihari települést is érint.

Elkezdődött az egész Kárpát-medencét érintő Szent László út kiépítése az országos RMDSZ Ügyvezető Elnöksége és az Iskola Alapítvány szervezésében, amely 3 bihari települést is érint.

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke szerkesztőségünknek azt nyilatkozta: országos szinten lassan másfél éve kezdődött a program szervezése, melyben Bihar megyéből három település vesz részt: Nagyvárad és Magyarremete kiemelt szereplőként, a harmadikról pedig még zajlik az egyeztetés.

Megvalósulhat a helyi értékek komplex művészettörténeti és turisztikai potenciáljának a felmérése, fotók és kisfilmek csinálása. Emellett készül egy háromnyelvű kiadvány, amelynek kinyomtatásához helyben kell megtalálni a forrásokat, illetve egy interaktív honlap, ami a teljes 44 helyszínt magába foglalja Észak-Magyarországról és Erdélyből. Lesznek makettek és pannók, a helyi elképzelések szerint megtervezve, és kidolgoznak egy marketing stratégiát is. A cél, hogy miután a felmérés elkészül, esetlegesen tovább bővítéssel egy európai uniós kiírást megpályázzon több olyan ország, ahol Szent László emlékhelyek vannak, mely akár brüsszeli pénzalapokból garantálná ezek továbbfejlesztését, megőrzését, egyfajta egységes csomagba való bekapcsolását.

Nagyváradon is zajlik az egyeztetés, az elsődleges szempontot pedig a római katolikus egyházzal való tárgyalás kell jelentse.

Az országos projekt lebonyolításában erdélyi és észak-magyarországi örökségvédelmi és turisztikai szakemberek, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem és a Babeș–Bolyai Tudományegyetem oktatói, illetve az RMDSZ megyei és helyi szervezetei is részt vesznek.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!