ERDON Helyi hírek

2016.12.11. 12:34

Rosszul működnek a táblagépek

Meglehetősen sok a panasz Bihar megyében a szavazókörzetekben használt informatikai eszközök, a táblagépek működésére, amelyekkel a szavazásra érkező polgárok személyi igazolványát ellenőrzik.

Meglehetősen sok a panasz Bihar megyében a szavazókörzetekben használt informatikai eszközök, a táblagépek működésére, amelyekkel a szavazásra érkező polgárok személyi igazolványát ellenőrzik.

Ezt Sütő Tibor, a Bihar Megyei Választási Iroda tagja mondta szerkesztőségünknek arra a kérdésre válaszolva, hogy vannak-e nehézségek a szavazás lebonyolításban. Mint megtudtuk, legutóbb, az önkormányzati választások során kifogástalanul működtek a táblagépek, most azonban akadozik a rendszer, valószínűleg nincs elég jó jel.

További érdeklődésünkre válaszolva Sütő Tibor elmondta, hogy délig két kisebb incidens történt Bihar megyében. A nagyváradi 2. számú szavazókörzetben szavazásra érkezett egy polgár, akiről a táblagép azt mutatta ki, hogy már szavazott Alsólugason. A polgár állította, hogy ő korábban nem szavazott, így ő voksolt Váradon, az ügyet azonban most a rendőrség vizsgálja. Sütő Tibor szerint elképzelhető, hogy a táblagépek nem megfelelő működése miatt történhetett valamilyen technikai hiba, vagy elírás, nem valószínű, hogy a polgár valóban kétszer próbált volna meg szavazni.

Egy másik incidens a vonatkozó törvények nem megfelelő szintű ismerete miatt történt. A jogszabály értelmében ugyanis a szavazókörzeti tagok szavazhatnak abban a szavazókörzetben, ahol tevékenykednek, tehát nem kell a lakcímük szerinti szavazókörzetbe menjenek voksolni. Csakhogy mindenkire, így a szavazókörzeti tagokra is érvényes az a kitétel, miszerint csak abban a megyében adhatják le voksukat, amelybe lakcímük, vagy ideiglenes lakcímük szól. Az egyik nagyváradi szavazókörzetben azonban az egyik olyan tag is szavazott, aki Beszterce-Nászód megyéből származik, Bihar megyére nincs se lakcíme, se ideiglenes lakcíme, tehát ez egy jogtalan szavazás volt, mondta Sütő Tibor, hozzátéve, hogy ezt az ügyet is a rendőrség vizsgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!