ERDON Helyi hírek

2016.12.12. 12:59

Légúti fertőzések Bihar megyében

Egy hét alatt 178 személyt utaltak kórházba megyénkben felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás miatt, áll a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) közleményében.

Egy hét alatt 178 személyt utaltak kórházba megyénkben felső légúti fertőzés, tüdőgyulladás miatt, áll a Bihar megyei Közegészségügyi Hatóság (DSP) közleményében.

Az adatok a november 28 – december 4 közötti periódusra vonatkoznak és csökkenést mutatnak a légúti fertőzések számát illetően. A felső légúti fertőzések száma 2104, miközben egy héttel korábban 4654 esetet regisztráltak, tavaly ugyanebben a periódusban pedig 2133-at. Harminckét személyt kórházba kellett utalni. Ugyanebben az időszakban 468 személy esetében kórisméztek tüdőgyulladást, 146 személyt kórházba utaltak. Egy héttel korábban 1268 új esetről szerzett tudomást az igazgatóság, ugyanakkor tavaly ebben a periódusban 754 esetről érkezett jelentés.

Oltások

Ezidáig egyetlen esetben sem bizonyosodott be az influenzavírus jelenléte. A Bihar megyei DSP 8600 adag influenzaellenes oltást osztott szét, december 4-ig közel 8200 személy lett beoltva influenza ellen.

A DSP a következőket ajánlja annak érdekében, hogy megelőzzük a megbetegedéseket: étkezzünk egészségesen, együnk sok gyümölcsöt és zöldséget, megfelelő öltözéket és lábbelit viseljünk és ne tartózkodjunk sokat kint a hidegben. Kerüljük a szellemi és fizikai kimerülést, végezzünk közepesen megerőltető tornagyakorlatokat; pihenjünk eleget, ne dohányozzunk, ne igyunk és ne fogyasszunk túl sok koffeintartalmú italt sem. Gyakran mossunk kezet vízzel és szappannal, egyszer használatos zsebkendőbe tüsszentsünk, ezt használat után dobjuk szemétbe. Lehetőleg kerüljük a tömegeket, oltassuk be magunkat influenza ellen, tartsuk tiszteletben a kórházakban esetlegesen elrendelt karantént, ha pedig belázasodunk, csorog az orrunk, fáj a fejünk, köhögünk, fáj a torkuk, maradjunk otthon, értesítsük a háziorvosunkat, de ha a tünetek súlyosbodnak, hívhatjuk az 112 sürgősségi számot,vagy jelentkezhetünk a legközelebbi kórház ügyeletén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!