ERDON Helyi hírek

2016.12.10. 06:20

Élelmiszer-biztonsági ellenőrzések

Az Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság több ellenőrzést is szervez decemberben, megelőzendő az élelmiszerekből fakadó megbetegedéseket.

Az Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság több ellenőrzést is szervez decemberben, megelőzendő az élelmiszerekből fakadó megbetegedéseket.

Az év végi ünnepeket és az ezekhez kapcsolódó szokásokat, ezen belül a kulináris hagyományokat figyelembe véve döntött úgy az Élelmiszer-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság (DSVSA), hogy december folyamán több ellenőrzési akciót is szervez, hogy megelőzzék az élelmiszerek útján történő megbetegedéseket, járványokat, derül ki az intézmény tájékoztatójából. Jelen lesznek Nagyvárad mellett Belényesben, Vaskohszikláson, Vaskóhn, Diófáson, Élesden, Szalontán, Érmihályfalván, Margittán. A városokon kívül máshol is feltűnnek majd az ellenőrök, főként ott, ahol vágóhidak, húsfeldolgozók, állattenyésztő telepek, hotelek, vendégfogadók, üdülőhelyek, vásárok, rendezvényhelyszínek vannak. A hatóság a fogyasztók és vásárlók figyelmébe ajánlja: csak a DSVSA által engedélyezett forgalmazóktól vásároljanak húst, tojást, halat, tejtermékeket, a rendellenességeket a 0259/26-61-41-es telefonszámon, vagy a bihor@ansvsa.ro internetes címen lehet bejelenteni.

Több központ

A téli időszakra jellemző a disznóvágás, ezért ki kell emelni: kötelező a disznóhús megvizsgáltatása, nehogy az trichinella-fertőzött legyen. A vizsgálat elmulasztása hatósági úton 2000 lejjel büntethető, de ennél is fontosabb az egészség megóvása. Az ellenőrzést csak arra engedéllyel rendelkező személy végezheti el, ők a DSVSA szakemberei, illetve az állatorvosok. A DSVSA megyei szinten több ellenőrző központot is létrehozott: Váradon a Vár téren, mely hétköznapokon 8.30 és 17 óra között, szombaton 8.30 és 14.30 óra között, vasárnap 8.30 és 13 óra között tart nyitva, ezen kívül a nagypiacon és a Decebal piacon van központ (munkanapokon 8.30 és 17 óra között); a megyében Szalontán, Belényesben, Vaskohszikláson, Élesden, Margittán és Érmihályfalván. A vaddisznótól vagy más vadtól származó húst csak a DSVSA székhelyén vizsgálnak (Nv., Ion Bogdan utca 37.). A hús vizsgálatának ára a 2014/96-os rendelet értelmében alkalmanként 9 lej.

Rencz Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!