ERDON Helyi hírek

2016.12.22. 16:09

A városvezetés módszereit kifogásolják

A nagyváradi városvezetés módszerei ellen fogalmazott meg éles kritikát csütörtöki sajtótájékoztatóján Huszár István és Kis Gábor, a váradi helyi tanács két RMDSZ-es tanácsosa.

A nagyváradi városvezetés módszerei ellen fogalmazott meg éles kritikát csütörtöki sajtótájékoztatóján Huszár István és Kis Gábor, a váradi helyi tanács két RMDSZ-es tanácsosa.

A két RMDSZ-es politikus közül először Huszár István, Nagyvárad korábbi alpolgármestere fogalmazta meg aggályait azzal az immár több alkalommal megtörtént eljárással kapcsolatban, hogy a nyilvános közvitákat az adott témában a módosító javaslatok benyújtási határidejének lejárta után szervezik meg, így ezeknek a közvitáknak semmi értelmük sincs. De a határidőre benyújtott javaslatokat sem veszi figyelembe a városvezetés, erre a legutóbbi példa az RMDSZ által határidőre és írásban benyújtott módosító javaslat a város jövő évi helyi adó- és illetékrendszeréhez, amelyeket nem foglaltak bele a határozat-tervezetbe, a keddi tanácsülésen pedig rendre leszavazták az RMDSZ minden javaslatát. A parkolási díjak egységesítésére vonatkozó RMDSZ-es javaslatot azért utasították el, mert Nyugaton is differenciált parkolási díjak vannak, csakhogy Huszár István megítélése szerint az egységes parkolási díjak jobb megoldást jelentenének Nagyváradnak, példaként említve a Helyi Közszállítási Vállalat által alkalmazott egységes bérletrendszert, aminek nyomán mérhetően nőtt a bérletet vásárlók száma.

Többletadó

Huszár István kifogásolta azt is, hogy a városvezetés az év legvégén terjesztette elő azokat a tervezeteket, melyek többletadóval sújtják az elhanyagolt ingatlanok tulajdonosait, amit ő a profizmus hiányaként aposztrofált. Ezek között a tervezetek között ráadásul voltak olyanok, amelyek a napirenden kétszer is szerepeltek, viszont olyanok is, amelyeket ki sem nyomtattak, és a város hivatalos honlapján sem voltak fenn, tehát a tanácsosoknak úgy kellett szavazniuk ezekről, hogy el sem olvashatták azokat. Huszár István azt is kifogásolta, hogy a többletadóról szóló tervezetekről nem külön, hanem csomagban szavazott a tanács, ráadásul olyanokat is többletadóval sújtanak, akiknek már a szerződésük is megvan a kivitelezővel. Ehhez kapcsolódva Kis Gábor megjegyezte, hogy a ingatlanadó értékének kiszámítása nagyon szubjektív, hiszen többféle ingatlanértékbecslési módszer van, „így most minden azon múlik, hogy ki hogy tudta a felértékelőt megfizetni. Aki nagyon jól megfizette, annak akár kétszázszor kisebb lett az adózásra megállapított érték. Egy másfél millió eurós ingatlant például 150 ezer lejes adóalapra értékeltek fel” – jegyezte meg Kis Gábor, aki a továbbiakban jelezte, hogy a közigazgatási törvény kimondja, hogy rendes ülések esetében legkésőbb öt nappal, rendkívüli ülések esetében legkesőbb három nappal az ülés előtt hozzáférhetővé kell tenni a napirendre felkerülő anyagokat.

Csak utólag

Kis Gábor hozzátette, hogy olyan esetekben, amikor az utolsó pillanatban hoznak be határozat-tervezeteket, Ilie Bolojan polgármester rendre azt szokta mondani, hogy bízzanak benne, így a tanácsosok számára csak utólag derül ki, hogy milyen csúsztatások vannak egy-egy tervezetben. Ilyen tervezetre példaként említette azt, amelyik kimondja, hogy a város is részt vesz az ifjúsági ház árverésén, és a tanácsban megszabták azt, hogy 1645 ezer lejt szánnak a vételre, de végül 1900 ezer lejért vették meg az ingatlant. Mint Kis Gábor elmondta, erről a plusz költségről szintén a helyi tanácsnak kellett volna szavaznia.

„Lehet másképp is”

Huszár István a sajtótájékoztatón elmondta azt is: az RMDSZ nem azért nem szavaz meg bizonyos határozat-tervezeteket, „mert mi kézifék akarunk lenni, hanem azért, mert fel akarjuk hívni az emberek figyelmét arra, hogy lehet másképp is”. Hozzátette, hogy a város érdekeit valóban szolgáló tervezeteket mindig megszavazta az RMDSZ-frakció.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!