ERDON Helyi hírek

2016.11.08. 16:26

Tanácskozás képzésekről, munkahelyekről

A nagyváradi Agora egyetem egy konzultatív találkozót szervezett tanintézetek, intézmények képviselőivel, valamint vállalkozókkal. Munkaerő képzéssel kapcsolatos aspektusokról volt szó.

A nagyváradi Agora egyetem egy konzultatív találkozót szervezett tanintézetek, intézmények képviselőivel, valamint vállalkozókkal. Munkaerő képzéssel kapcsolatos aspektusokról volt szó.

A találkozót a Bihar megyei Kereskedelmi és Iparkamarával közösen szervezték, az egyetemen belül megalakult Darma elnevezésű vállalkozói központ rendezvényein belül. Amint Dr. Gabriela Bologa rektorhelyettes elmondta, a központ évekkel ezelőtt alakult meg abból a célból, hogy vállalkozásokkal kapcsolatos tanácsokat nyújtson, uniós projektekben is részt vett, jelenleg pedig az elképzelésük az, hogy rendszeres találkozókat szerveznek, hogy tájékozódjanak, mik a munkaerő piac kérelmei és egyúttal tájékoztassanak is továbbképzési lehetőségeikről.

Egyre gyengébben

A kereskedelmi és iparkamara gyűléstermében megszervezett találkozón Constantin Badea, az intézmény igazgatója köszöntötte az egybegyűlteket, majd az Agora megalapítója, Mişu-Jan Manolescu elnök szólalt fel. Az Agora alapítvány, majd egyetem megalapításáról, eredményeikről, elképzeléseikről szólt. Szó esett külföldi kapcsolatokról és arról is, hogyan állják meg a helyüket azok a fiatalok, akik itt végeztek. Sajnos tudvalévő – hangzott el – hogy a kötelező oktatásban részesülő gyerekek, fiatalok egyre gyengébben képzettek, több mint negyven százalékuk fél-analfabéta, s például sokat mondó, hogy az idei nyári érettségire a líceumok végzőseinek negyven százaléka fel sem iratkozott, a fennmaradók fele pedig megbukott.

Nehezen mozognak

A Nagyváradi Polgármesteri Hivatal részéről Dacian Palladi városmenedzser szólalt fel. Elmondta: az önkormányzatot közelről érintik mind a vállalkozások, hiszen ezek fizetik az adó legnagyobb részét, de az egyetemek is. Sajnálatos módon ez utóbbiakkal kapcsolatban azt konstatálják, hogy „nehezen ébrednek a realitásra”, a kínálatuk nem alkalmazkodik időben az igényekhez, s „a vállalkozók, akik Nagyvárad kapujában álldogálnak, elmennek, mert nem találnak megfelelően képzett munkaerőt”. Ha pedig így áll a helyzet, meglehet, hogy a város megelőzi az egyetemeket és olyan, két-hat hónapos tanfolyamokat fog szervezni, melyek elvégzői azonnal munkába is állhatnak. „Kérem Önöket, mozogjanak gyorsabban, mert a realitás jóval előbbre jár” - intézet felhívást az egyetemek felé a városmenedzser, aki a későbbiek során azt is elmondta, hogy nincsenek emberek, akiket alkalmazhatnának a váradi ipari parkban, az ott dolgozó menedzserek háromnegyede nem Bihar megyéből származik.

Az elkövetkezendőkben párbeszéd alakult ki a meghívottak és a házigazdák között, egyebek mellett szó esett az Agora képzéseiről és arról, hogy milyen módon lehet uniós projekteken keresztül munkahelyet találni, illetve vállalkozást indítani és fejleszteni.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!