ERDON Helyi hírek

2016.11.22. 17:02

Nyolc hónap múlva kész lehetne az új múzeum

Zajlik a munka a Körösvidéki Múzeum új székhelyén, a volt hadapródiskola kívülről már régebben felújított épületében. Megnéztük, hogyan haladnak a munkálatok. A sajtónak szerdán fogják bemutatni, hogyan, viszont Bandici Emil építésvezető mérnöktől kértünk kedden egy kis előzetest.

Zajlik a munka a Körösvidéki Múzeum új székhelyén, a volt hadapródiskola kívülről már régebben felújított épületében. Megnéztük, hogyan haladnak a munkálatok. A sajtónak szerdán fogják bemutatni, hogyan, viszont Bandici Emil építésvezető mérnöktől kértünk kedden egy kis előzetest.

Szerdán lesz a bejárás, de mi már kedden is bejártuk, a többiek előtt: messze még a befejezéstől az a hatalmas beruházás, amelynek során a volt váradi hadapródiskola épületéből alakítják ki a Körösvidéki Múzeum új székhelyét, de halad. A sajtónak szerdán fogják bemutatni, hogyan, viszont Bandici Emil építésvezető mérnöktől kértünk kedden egy kis előzetest, és vállalta, hogy végigkalauzol az épületen. Ő szatmári, és a fővállalkozó cég képviselője.

Messze a vége

Amely még mindig félkész állapotban van. Az összes szinten vastag porréteg borít mindent, ráadásul a legfelső emeleten és a földszinten kívül a többi még távolabb van a befejezéstől – de az említett kettő sincs készen. Mint a mérnök elmondta, a földszinten lesznek az irodák, a többi szinten a kiállítótermek. A munkások nagy része ottjártunkkor épp ebédelni volt, de több csapat így is dolgozott: az egyik a legfelső kiállítótermek egyikében épp a betonréteget készítette, amely a padló alatt lesz, egy másik az egyik melléképület belső vakolásán dolgozott. Újdonság, hogy számos teremben már lerakták a parkettet is, ami igazi fából van, nem a mostanában megszokott laminált lapokból. A fűtésrendszer is be van szerelve, sőt, üzemel is. Erre azért van szükség, hogy egyrészt a beépített anyagok száradása könnyebb legyen, másrészt a munkások tudjanak dolgozni. Természetesen a hatalmas épület több részében párhuzamosan zajlik számos munkafolyamat, így például a padlózással egyszerre a főbejáratnál lévő díszítőelemeket is felújították. Minden esetre nehéz lenne azt mondani, hogy ebből egyhamar lesz valami – a mérnök azonban derűlátóbb. Szerinte ha minden papírmunka rendesen megy, akkor akár nyolc hónapon belül át tudnák adni az új székházat, teljesen felszerelve, bebútorozva.

Ioan Mang megyei tanácsi alelnök ősz elején azt mondta, valószínűleg január folyamán be is fejeződnek a munkálatok. Ha így lesz, tavasszal új székhelyére költözhet a múzeum. A szatmárnémeti Euras cég mérnöke szerint nem rajtuk múlik, ők dolgoznak, akadályt csak az jelenthet, ha újabb adminisztratív gondok merülnek fel. A munkálatokat idén augusztusban kezdték folytatni, hat hónapos futamidejű szerződést kötöttek velük, amelynek értéke áfával együtt 7,1 millió lej. Ez három fajta munkát fedez: építészetit (3430 négyzetméter parkett, 4.295 természetes linóleum, dekoratív elemek restaurálása, gipszkartonok kihelyezése stb.), szerelésit (víz-, elektromos- és informatikai hálózatok, belső telefonhuzalok, kábeltévé, hangosítóberendezések, tűzvédelmi berendezések) és műszakit (szellőztető gépek, berendezések, telefonközpont, hőfogyasztásmérő órák, akadálymentesítés a fogyatékkal élőknek). Az épületben a múzeum számára szükséges különleges berendezésekre, valamint az udvar rendezésére külön uniós pályázatok szerezne pénzt a fenntartó megyei tanács.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!