ERDON Helyi hírek

2016.11.15. 15:19

Komoly fejlesztések múlnak a versenyhivatalon

A Bihar Megyei Tanács az Orszáos Versenyhivatal döntéseire vár a megyében lévő kórházak, valamint a váradi reptér fejlesztésének az ügyében.

A Bihar Megyei Tanács az Orszáos Versenyhivatal döntéseire vár a megyében lévő kórházak, valamint a váradi reptér fejlesztésének az ügyében.

Az Országos Versenyhivatal delegációja Bogdan Chiritoiu elnök vezetésével Bihar megyében tartózkodik, ahol különböző cégek, állami vállalatok, valamint önkormányzatok képviselőivel találkoztak, találkoznak, akikkel különböző uniós gazdasági versenyszabályozási kérdésekről egyeztetnek. Tegnap tárgyalásokat folyattak a Bihar Megyei Tanács vezetőségével is, melynek két fejlesztési projektje is problémás lehet a piaci verseny vonatkozásában. A részletekről a tegnapi nap folyamán a nagyváradi városházán tartottak sajtótájékoztatót az érintettek.

Kórházfejlesztés

Pásztor Sándor, a megyei tanács elnöke a tájékoztatón és azt követően lapunk érdeklődésére is válaszolva kifejtette, hogy Bihar megyének van egy 13 millió euró értékű megyei kórházfejlesztési projektje, amelynek megvalósítására uniós finanszírozást kíván szerezeni a Románia-Magyarország határon átnyúló együttműködési program (RO-HU) keretében. A tizenháromból hatmillió eurót költenének négy modern berendezés beszerzésére a váradi onkológiára, a fennmaradó összegből pedig a belényesi, az élesdi és a margittai kórházakba vásárolnának egy-egy digitális röntgengépet és egy-egy performáns ekográfot, ugyanakkor az összes kórházat telemedicina rendszerrel kötnék össze, sőt Pádison is két telemedicina pontot létesítenének. Emellett a Caritas Catholica civil szervezettel is tárgyalnak arról, hogy a négyszáz lejnél kevesebb jövedelemmel rendelkező személyek számára ingyen végezzék el a röntgen- és az ekográf-vizsgálatot. Pásztor Sándor elmondta, hogy a RO-HU programban részt vevő négy romániai megye - Szatmár, Bihar, Arad és Temes - megyei tanácselnökei megegyeztek abban, hogy mindaddig nem indítják el stratégiai projektjüket, amíg a versenyhivataltól nem kapnak egy átiratot arról, hogy ezek a beruházások nem minősülnek államsegélynek. Ha ezt az iratot nem kapják meg, akkor fennáll a veszélye annak, fejtette ki Pásztor Sándor, hogy évek múlva az Európai Unió tiltott államsegélynek fogja minősíteni ezeket a beruházásokat, aminek következtében az Uniótól kapott támogatásokat vissza kellene fizetni, ez pedig csődbe juttathatná a megyei tanácsokat.

Reptér

A Bihar Megyei Tanács a nagyváradi reptér ügyében is számít a versenyhivatal segítségére. Mint Pásztor Sándor tanácselnök kifejtette, a váradi reptér mindeddig kis reptérnek számított, és a tanács bizonyos összegekkel támogathatta annak működését. A tanács egy, a versenyhivatal álal kidolgozott szabályzat alapján kétszázezres utasforgalomig fektethet be pénzt a váradi reptérbe. Van azonban egy a közepes repterekre vonatkozó hasonló szabályzat is, amelybe a váradi reptér is átkerül, lévén, hogy nagyon megnövekedett a járatok száma, jelenleg ugyanis heti 35 járatot bonyolít a váradi reptér, és további járatok indítása várható a jövőben. A megyei tanács azt kéri a versenyhivataltól, hogy a közepes repterek szabályzatába foglalja bele azt, hogy ezeket a reptereket 200 ezer felszálló utasforgalomig lehessen támogatni. Mint Pásztor Sándor kifetette, ha a támogatási lehetőséget a teljes utasforgalom, tehát a le- és felszálló utasforgalom alapján állapítják meg, akkor a megyei tanácsnak másfél éven belül be kellene szüntetnie a reptér támogatását, ha azonban a támogatási lehetőség csak a felszálló utasforgalomhoz kötött, akkor ez a támogatás három és fél évig is eltarthat. Pásztor lapunknak kifejtette, hogy minden a váradi reptérről felszálló utas 2,34 eurót fizet a repülőtérnek, míg aki Váradon száll le, semmit nem fizet, ezért ezeket az utasokat nem kellene beleszámítani a támogatási időszak megállapításakor. A tanácselnök hozzátette, hogy hamarosan új terminált kell építeni, mert a jelenlegi nem elegendő az igen megnőtt utasforgalom lebonyolítására, viszont a megyei tanács anyagi támogatása nélkül sem a beruházás, de még a reptér hosszú távú üzemeltetése sem megvalósítható.

Szép szavak

A tegnapi sajtótájákoztatón az egyébként politológus végszettségű Chiritoiu kedves szavakkal méltatta vendéglátóit, a váradi reptér helyzetét kedvezőnek ítélte meg, és ugyanilyen pozitívan nyilatkozott az egészségügyi helyzetről is, azonban egyik kérdésben sem adott konkrét biztosítékokat arról, hogy a versenyhivatal valóban eleget tesz majd a megyei tanács kéréseinek. Kifejtette, hogy nem az egészségügyben tevékenykedő magánvállalkozások jelenléte az egyetlen kritérium, ami az egészségügypiaci körülményeket befolyásolhatja, egy további kritérium az is, hogy az ezen a területen történő beruházás ne befolyásolja a Románia és Magyarország közötti kereskedelmet. Mindazonáltal, mint hozzátette, Bihar megyének szüksége van ehhez hasonló beruházásokra, és a versenyhivatal kötelessége az, hogy megfelelelő konfortérzést teremtsen a megyei tanácsoknak ezen projektjeik megvalósításához. A nagyváradi reptér ügyében azt mondta, hogy pontosítani fogják a vonatkozó szabályozást, illetve egy éves átmeneti időszakot fognak megállapítani, mely idő elegendő kell legyen ahhoz, hogy mindenki átálljon majd az új szabályozásra, de lényeges változásokra nem kell számítani, tette hozzá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!