ERDON Helyi hírek

2016.11.04. 09:55

Egységes parkolóbérlet rendszert javasol az RMDSZ

Csütörtök délelőtt az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Huszár István váradi frakcióvezető. Elégedetlenségét fejezte ki több tervezett jövő évi illetékkel és díjjal kapcsolatban.

Csütörtök délelőtt az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Huszár István váradi frakcióvezető. Elégedetlenségét fejezte ki több tervezett jövő évi illetékkel és díjjal kapcsolatban.

Legutóbbi sajtótájékoztatóján Huszár István, az RMDSZ váradi elnöke és frakcióvezetője arról számolt be: ülésezett az önkormányzat egyik szakbizottsága, a téma a jövő évi költségvetés-tervezet volt, melyben szerinte több felháborító javaslat is szerepel. Az egyik ilyen, hogy a nem karbantartott ingatlanok adóját az eredetihez képest 400 százalékkal kívánja emelni a városvezetés. A tavalyi 100 százalékos emelés abból a szempontból elfogadhatónak tűnt, hogy hátha jó irányba kezdenek elmozdulni e téren a dolgok, de mint utóbb kiderült, a döntés végül nem hozta meg a várt eredményt. A körülbelül 190 elhanyagolt épületet tartalmazó lista nem bizonyult pontosnak, ezért több tucatnyi, a felújításra kötelező tanácsi határozatot vissza kellett vonni. Ráadásul maga a törvény is diszkriminatív, mivel mentesíti a renoválási kötelezettség alól az állami intézményeket. Az önkormányzati képviselő megjegyezte: egy alkalommal jelezte az egyik testületi gyűlésen, hogy a városközpontban lakó kisnyugdíjasoknak aligha lesz pénze a felújításra, mire azt a cinikus választ kapta az egyik liberálistól, hogy akkor az illetők költözzenek garzonba. Az RMDSZ-es városatya hangsúlyozta: az öt évre szóló adómentesség sem megoldás, inkább valamilyen közép- és hosszú távra szóló gazdasági-pénzügyi konstrukciót kellene kidolgozzon a helyhatóság.

Hozzátette: jó hír viszont, hogy a jogi személyek esetében az úgymond nem lakhatásra használt ingatlanok adóját 1 százalékról 0,95 százalékra kívánják csökkenteni (mínusz 5 százalék), az viszont nem, hogy ugyanezt a természetes személyek esetében 0,6 százalékról 0,65 százalékra vinnék fel (plusz 8 százalék). Máskülönben furcsa, hogy a vonatkozó közvitát december 13-ra hirdette meg a Polgármesteri Hivatal, miközben az észrevételek benyújtási határideje december 12-e. Úgy tűnik tehát, hogy nagyon magabiztos a PNL.

ANL-tömbházak

A frakcióvezető arra is kitért, hogy a körülbelül 16-19 százalékkal emelnék az egy évre szóló parkolóbérletek árát, így a fehér vonallal jelzett helyekre parkolásra feljogosító éves bérlet 710 lejbe kerülne, akárcsak a parkolóházakban való parkolásra feljogosító éves bérlet ára, míg a bevezetendő vegyes bérlet 1030 lejbe. (A 3 és 6 hónapos bérletek ára is nőne). Meglátásában a kombináltra nincs is szükség, hiszen egy autóval egy időben nem lehet két helyen parkolni. Véleménye szerint az önkormányzatnak ehelyett egységesítenie kéne a parkolóbérlet rendszerét, ahogy a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) is tette, mely ezzel a lépésével azt sikerült elérnie, hogy 10 százalékkal bővüljön az eladott bérletek száma.

Noha nem kapcsolódik közvetlenül a jövő évi büdzsé témájához, Huszár István arra is felhívta a figyelmet, hogy november 1. és december 30. között új pályázati szessziót bonyolít le az önkormányzat azok számára, akik ANL-lakáshoz akarnak jutni. Meglepő azonban, hogy a régi lista érvényét veszítette, vagyis mindenkinek pályáznia kell, annak is, aki például korábban a 24. volt, és éppen ő következett volna, mert az előtte lévőknek már ki lettek utalva lakrészek. Így viszont akár az a szerencsétlen helyzet is előfordulhat, hogy a peches 24. soha nem jut lakáshoz, hiszen minden kezdődik elölről.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!