ERDON Helyi hírek

2016.11.28. 13:24

Az emberek mosolyát próbálja szebbé tenni

Hétfő reggel az RMDSZ nagyváradi ideiglenes székházában folytatódott a parlamenti választáson indulók bemutatása. Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke mellett ezúttal Szebeni Csongor képviselő-jelölt, margittai fogorvos foglalt helyet.

Hétfő reggel az RMDSZ nagyváradi ideiglenes székházában folytatódott a parlamenti választáson indulók bemutatása. Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke mellett ezúttal Szebeni Csongor képviselő-jelölt, margittai fogorvos foglalt helyet.

Cseke Attila, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének elnöke arra hívta fel a figyelmet: Szebeni Csongor törzsgyökeres margittai, és bár új arcnak számít a listán, a Szebeni-név, illetve -család sokat mond a helyiek számára. A nagyszüleit pedagógusként ismerik Margittán és környékén, a szülei pedig a 89-es változások után töltöttek be fontos közéleti szerepet, köztiszteletnek, megbecsülésnek örvendő jó szakemberek.

Tanügy

Szebeni Csongor úgy mutatkozott be: 1974. április 8-án született Margittán. Nős, két 14 éves gyermeknek a büszke édesapja, akik ikrek. Az alap- és középfokú tanulmányait a szülővárosában végezte, ahol 1992-ben érettségizett. Ennek az évnek az őszén sikerrel felvételizett a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem fogorvosi karára. Az egyetemi évei alatt ismerte meg feleségét, Andreát, aki szintén fogorvos. 1998-ban államvizsgázott, majd a sors úgy hozta, hogy visszatértek Margittára, mert úgy látták, hogy ott jobban tudnak boldogulni. Akkoriban még működött az állami fogászat, fix bérezéssel, és rögtön a mélyvízbe ugrottak, ami jó volt abból a szempontból, hogy tapasztalatot szerezzenek, és szakmai rálátást nyerjenek. 2001-ben váltottak, és nyitottak magánrendelőt, melyben jelenleg is együtt dolgoznak, sok munkával, de eredményesen „próbálják az emberek mosolyát szebbé tenni”, és elsősorban orvosoknak lenni, maradni, nem olyanoknak, akik másra hajtanak. Időközben 2011/12-ben Bukarestben jogot szerzett fogászati implantológiai műtétek elvégzésére is. Azt mondta: ezzel tulajdonképpen a gyermekkori álma teljesült, mert sebész szeretett volna lenni. Végül azonban a szülei tanácsára fogorvossá vált, de nem bánta meg, mert a munkája egyúttal a hobbija is, és mint említette, az egyetem alatt ismerte meg az élete párját.

Megjegyezte: a gyermekei egy mérföldkőhöz érkeztek, hiszen nyolcadikosok, és el kell dönteniük, hogyan tovább. A fia inkább a reál tantárgyak iránt érdeklődik, míg a lánya humán beállítottságú, szeret például szavalni különböző kulturális eseményeken. Az egész család azonban naponta szembesül azzal, hogy milyen hatalmas a tananyag, ezért ennek egyszerűsítését szorgalmazná, hogy a diákok lássák meg a fától az erdőt is. Ezen kívül több gondot fordítana az egyéni tehetségek felfedezésére, annak kiderítésére, hogy a tanulók mire fogékonyabbak, hiszen végső soron ez is összefügg a jövőjükkel, kihat arra, hogy mennyire lesz erős az erdélyi magyarság. Hozzátette: problémát jelent a román nyelv elsajátítása is, jó volna, ha idegennyelvként oktatnák.

Megelőzés

Szebeni Csongor arra is kitért: a tapasztalatai azt mutatják, hogy Románia nem fektetnek elég nagy hangsúlyt a prevencióra, pedig lényeges lenne, mert olcsóbb valamit megelőzni, mint később kezelni. Meglátásában érdemes lenne már a 2-3 éves gyermekeket elvinni a fogorvoshoz. Ilyenkor általában természetesen nincs szükség különösebb beavatkozásra, de megismerkednek a környezettel, pozitív, kellemes élményeket szereznek, s így idősebb korukban nem fognak félni. Hozzátette: a szájhigiéniára is jobban oda kellene figyelni, sőt, szerinte annyira borzasztó a helyzet, hogy a felnőtteket se ártana felvilágosítani például arról, hogy mi a különbség a tej- és a maradandó fogak közt.

Végül, de nem utolsósorban a képviselő-jelölt azon meggyőződésének is hangot adott: jó lenne támogatni a családokat (adókedvezmények, gyermeknevelési segélyek, a több gyermekesek felkarolása stb.), mert ha úgy vesszük, ők jelentik a társadalom mikrostruktúráját, és ösztönözni kellene a gyermekvállalást, hiszen mint közismert, a demográfiai adataink egyáltalán nem rózsásak.

Ajánlások

„A Szebeni-család évtizedek óta köztiszteletnek örvend Margittán és környékén. A pedagógus nagyszülők és a közéletben is aktív szerepet játszó fogtechnikus szülők olyan elismerésnek és tiszteletnek örvendenek, amelyet Csongor fiatal és szakmájában elismert fogorvosként tovább tudott vinni. Munkájában precíz és pontos, erre bizonyíték páciensei elégedettsége és hálája. Hiszem, hogy ezt a pontos munkát a közéletben is hasznosítani tudja majd”. Bradács Alíz kórházigazgató

„Csongort közel három évtizede ismerem, ez idő alatt szoros barátság barátság alakult ki közöttünk. Bennem egy céltudatos ember képe rajzolódott ki róla, aki mindenkor a maximumot igyekszik nyújtani. Így lehet egyszerre példás családapa, köztiszteletben álló szakember. Mindig nyitott az új dolgokra, és kitűnően megérti magát az emberekkel. Őszinte, tenni akaró személy, aki új lendületet vihet közösségünk képviseletébe”. Jakab Zsolt erdészmérnök

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!