ERDON Helyi hírek

2016.11.27. 12:50

A szeretetnek az önkéntesei

Szombat délben a Romániai Máltai Szeretetszolgálat 25 éves évfordulója alkalmából bemutatták Puskás Bálint Zoltán A szeretet szolgálatában című könyvét a nagyváradi Lorántffy Központban.

Szombat délben a Romániai Máltai Szeretetszolgálat 25 éves évfordulója alkalmából bemutatták Puskás Bálint Zoltán A szeretet szolgálatában című könyvét a nagyváradi Lorántffy Központban.

A nagyváradi szervezet nevében Bruncsák Gyöngyi elnök köszöntötte az érdeklődőket anélkül, hogy külön, név szerint megemlítette volna a jelenlevő egyházi és világi méltóságokat, hiszen -mint fogalmazott- a szeretet és a segítségnyújtás szempontjából egyek vagyunk, ha pozitívan állunk az irgalmassághoz azon a területen, ahol dolgozunk. Megjegyezte: a váradi máltások szerencsés helyzetben vannak, mert nincsenek egyedül, több egyházi és civil szervezet tekinti még szívügyének a segítségnyújtást. A jelenleg folyamatban lévő programjukra hívta fel a figyelmet, melyet az egybegyűltek úgy támogathattak, hogy annyi összeget adományoztak a könyvhöz való hozzájutásra, amennyit gondoltak. Az elnökasszony ugyanakkor három máltai önkéntesnek vagy támogatónak kiemelten köszönetet mondott: Lakó Eszternek, Renate nővérnek és a németországi Ingrid asszonynak, valamint dr. Földes Bélának is átnyújtott egy oklevelet.

Dr. Földes Béla főorvos, aki közel másfél évtizedig állt a váradi szervezet élén, a könyv szerzőjéről azt mondta: évtizedek óta ismerik egymást, több környezetben találkoztak, dolgoztak együtt. Bár hátrányos helyzetből indult az életbe, mégis mindent elért, amit emberi számítás szerint ebben a régióban valaki megvalósíthat.

Visszatekintés

Puskás Bálint tiszteletbeli elnök, máltai lovag- miután külön üdvözölte a temesvári évei alatt aktív máltás Exc. Böcskei László római katolikus megyés püspököt- úgy mutatkozott be: 1949- ben született Szovátán, és 3 éves korában gyermekparalízis miatt lebénult - akkoriban nem volt oltás-, azonban Isten segítségével, illetve édesanyja kitartó imáinak hála pár év múlva talpraállt. Szülővárosában érettségizett, majd a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen szerzett jogi diplomát. Néhány évig tanár volt, majd jogtanácsosként és ügyvédként tevékenykedett. 1990-ben úgy döntött: "az igazak útjára lép" és részt vesz a társadalom átalakításában. Két mandátum erejéig RMDSZ-es megyei tanácsos, három cikluson át szenátor volt , utána 9 évig alkotmánybíró, idén nyáron búcsúzott. Pillanatnyilag nyugdíjas, illetve egyházi vonalon szolgál.

A könyvből Meleg Vilmos színművész olvasott fel részleteket, illetve Puskás Bálint, dr. Földes Béla kérdéseire válaszolt. Szó esett többek közt az erdélyi származású Böselager Csilláról, aki Kozma Imre atyával közösen megalapította a Magyar - Máltai Szeretetszolgálatot, "mindig gondoskodó volt, és szeretett adni jó szót, anyagi dolgokat, mosolyt és kedvességet", és Puskás Máriáról, a szerző feleségéről is, aki olyan lelki erővel és szívvel rendelkezik, hogy nehéz őt visszautasítani, és szintén "hibás" azért, hogy Puskás Bálint máltais lett. A kisiratosi szervezet példaként lett bemutatva, megtudtuk, hogy jött létre a váradi szervezet, néhány anekdota is elhangzott, és az is kiderült, miért romániai, és nem erdélyi vagy román szeretetszolgálatnak nevezik az itteni máltai tömörülést.

A rendezvény- melynek társszervezője a Partium Alapítvány volt- dedikálással és szeretetvendégséggel ért véget.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!