ERDON Helyi hírek

2016.10.10. 14:51

Tömegek szeretnének „zöld házat”

Több százan álltak sorban hétfőn a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség előtt, hogy támogatást igényeljenek a Zöld Ház programon belül, de délelőttig alig tizenhárom dossziét vettek át.

Több százan álltak sorban hétfőn a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség előtt, hogy támogatást igényeljenek a Zöld Ház programon belül, de délelőttig alig tizenhárom dossziét vettek át.

Mint arról már beszámoltunk, az ügynökség székhelyén hétfőtől kezdődően egészen október 24-ig várják azokat, akik a Zöld Ház program energia megtakarításra irányuló támogatását pályázzák meg. Háromezer és nyolcezer lej közötti összeg igényelhető különböző típusú napelemekre, valamint hőszivattyúkra. Országos szinten 94 millió lejt különítettek el erre a célra, ebből 64 millió lejt a lakosság, 30 millió lejt pedig cégek részére. Bihar megyének összesen 1.715.759 lej jutott a programra.

Egész éjjel

Viszonylag nyugodtan vártak sorukra az emberek, még azok is, akik hajnalban érkeztek. Mint megtudtuk, az első igénylők már vasárnap este hat óra körül megjelentek az intézmény előtt, s ők voltak azok, akik az éjszaka folyamán listákat készítettek a jelenlévőkről. Egy férfi a sorban állók közül, aki éjjel óta várakozott, elmondta: az éjszaka úgy telt, hogy óránként felolvasták a nevek listáját. Aki kétszer nem volt jelen, azt kihúzták és ha vissza is jött, már csak a lista végére írták fel. „Mégsem lenne igazságos, hogy egyesek csak egyszer jelenjenek meg az éjszaka folyamán és utána elmenjenek, mi meg itt álljunk egész éjjel, s ők előttünk kerüljenek sorra” - jegyezte meg. Mint megtudtuk, egy hölgy úgy vesztette el a helyét, hogy a kocsijában volt, pár méterrel arrébb.

Délelőtt tíz óra körülig mintegy negyvenen kerültek sorra. Több személy dossziéját azért utasították vissza – mondták egyesek – mert az ingatlan nem volt a nevükre telekkönyvezve.

A több tíz méteren át kígyózó sor végén azok álltak, akik a reggel folyamán jöttek. „Tudtam, hogy sokan lesznek, de ekkora tömegre azért nem számítottam. Meglátjuk, mi lesz, talán sorra kerülök én is” - mondta egy hölgy a sor végéről, ahol valaki épp a névlistát egészítette ki és már a négyszázadik névhez közelített. A sorban állókkal beszélgetve kiderült, hogy nagyváradiak és vidékiek egyaránt vannak közöttük; a legtöbben azok közül, akiket megkérdeztünk, hőszivattyút szerelnének fel otthonukban, s hatezer lejes támogatást pályáznak meg.

Külön program

Adriana Calapod, a Bihar megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója kérdésünkre elmondta: délelőtt tizenegy óráig tizenhárom dosszié került az informatikai rendszerbe. Két alkalmazottjuk csak a dossziék átvételével és bejegyzésével foglalkozik, mindez egy külön számítógép programon keresztül történik, melyhez csak nekik van jelszavuk. A program reggel nyolc órától indul és valószínűleg fél ötig működik, s ahogy egy kérvényt bejegyeztek, megjelenik, hogy mekkora összeg áll még rendelkezésükre. Egyúttal folyamatosan tartják a kapcsolatot a Környezetvédelmi Alappal, s megkérdezik, amikor nem minden egyértelmű. Amint az igazgató hozzátette, 2011-ben volt utoljára ilyen lehetőségük a lakosoknak, ha minden évben lett volna, valószínűleg nem gyűltek volna össze most ennyien. Mindazonáltal – tette hozzá – örül a nagy érdeklődésnek és szeretné, ha minél többen pályáznák meg a támogatást.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!