ERDON Helyi hírek

2016.10.31. 17:55

Stabat Mater és Monológok

Pénteken este a nagyváradi színházban mutatta be az IDF keretén belül Stabat Mater című előadását a Nagyvárad Táncegyüttes.

Pénteken este a nagyváradi színházban mutatta be az IDF keretén belül Stabat Mater című előadását a Nagyvárad Táncegyüttes.

Ezt a produkciót megelőzően az Unique Dance Studio lépett fel a színház közönsége előtt. Este nyolc órától a Szigligeti Stúdióban lépett fel az András Lóránt Társulat. A más helyszínekre A patkány esküvője címmel meghirdetett, de Nagyváradon Monológok címen bemutatott előadásban három szereplő, két nő és egy férfi táncolja el különös kapcsolatuk történetét. A Monológokban nincs utalás arra, hogy nem emberek, hanem netán patkányok táncát látjuk, hacsak nem tekintjük erre utaló jelnek a táncosnők – Joó Renáta és Szabó Franciska – pirosra festett füleit, illetve azt, hogy a harmadik szereplőnek (Kányádi György táncos) a végtagjai is pirosra vannak festve. Az előadás első felében a táncosok valóban monológszerűen, egyedül táncolnak a színpadon, majd egy különös házassági szertartás jelenetei elevenednek meg a szemünk előtt, amely szürreális habzsolásba torkollik, míg végül a férfi (a patkány?) a két menyasszony áldozatává válik. Egyszeri megtekintés után nehezen interpretálható, vagy legalábbis az értelmezéshez kevés támpontot, fogódzót nyújtó alkotás a Monológok, de maga az előadás összhatásában esztétikai élményt nyújtott az erre a műfajra fogékony nézők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!