ERDON Helyi hírek

2016.10.20. 16:10

Jóváhagyták a váradi távhőárat

Csütörtökön a városházán havi ülését tartotta a váradi önkormányzat képviselő-testülete. Közel ötven napirendi pont szerepelt az előterjesztések közt, köztük több kisajátításokra vonatkozott.

Csütörtökön a városházán havi ülését tartotta a váradi önkormányzat képviselő-testülete. Közel ötven napirendi pont szerepelt az előterjesztések közt, köztük több kisajátításokra vonatkozott.

Az egyik, a PNL által megszavazott napirendi pont arra vonatkozott, hogy megszűnik az a partnerség az önkormányzat és Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) közt, mely az Ifjúsági Központ létesítését érintette. Az előterjesztés visszavonását hiába kérő Huszár István RMDSZ-es frakcióvezető honlapunknak elmondta: a kapcsolat 2006-ban öltött testet egy tanácsi határozatban, aminek értelmében a város kellett fizessen az NMD-nek 7500 lejt évente a közköltségeknek a fedezésére. Érdekes módon azonban az utolsó három évben nem kapták meg ezt az összeget, hiába kérték, most pedig a városvezetés ahelyett, hogy pénzt adott volna visszamenőleg, arra hivatkozva, hogy nem jogosultak a folyósításra, mivel nincs egy belső működési és szervezési szabályzat, felmondja a szerződést „Nem azt mondja az önkormányzat, hogy kérjük szépen az SzMSz-t, és akkor adjuk a pénzt, hanem egyszerűen kilép ebből a partneri megállapodásból”- sérelmezte. Hozzátette: ráadásul létezik egy olyan dokumentum, melyet az NMD még májusban iktatott a városházán, és a mai napig nem kapott rá választ. Van valami tehát, ami több éven keresztül működött, most azonban már hirtelen nem, illetve nem felel meg a városvezetés elképzelésének, és még kioktatni is próbál, hogy ne politikai döntéseket hozzon az RMDSZ.

Több olyan napirendi pontnál is nemmel szavazott az RMDSZ-frakció, melyek földterületek kisajátítására vonatkoztak. Huszár István arra hívta fel a figyelmet: míg az egyik, nem kifogásolt határozattervezet szerint a város 400 lej/négyzetméteres áron megveszi az érintettektől a földet azért, mert ott fog áthaladni a kerékpárút, ezzel szemben a másik esetekben úgymond illedelmesen kényszeríti az állampolgárokat arra, hogy donáció formájában ajánlják fel a földterületeiket.

Egyéb előterjesztések

A felsoroltakon kívül egyik fontos momentuma volt még a tanácsülésnek, hogy letette az esküjét Laurenţiu Chiană liberális önkormányzati képviselő, aki a városmenedzseri tisztségbe avanzsált Dacian Palladi helyét vette át. El lett fogadva ugyanakkor a 2009-2028 közötti időszakra vonatkozó távhőrendszer korszerűsítési projekt második szakaszának szakjelentése, erről a befektetésről szerdai sajtótájékoztatóján beszélt bővebben Mircea Mălan alpolgármester, melyről portálunk is beszámolt. Megszavazták a hőszolgáltató által alkalmazott helyi hőenergia árat is (az önkormányzat által vállalt szubvenció mértéke nőtt), helyiséget utaltak ki különféle entitások és személyek számára a várban, és megszavazták, hogy újabb igényléseket lehessen benyújtani ANL-lakásokra.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!