ERDON Helyi hírek

2016.10.19. 17:12

Hamarabb kellett volna elfogadni

Szerdai sajtótájékoztatóján Szabó Ödön parlamenti képviselő üdvözölte, hogy megszületett a frankhitelesek adósságára vonatkozó törvény, de sérelmezte, hogy kárba veszett három esztendő.

Szerdai sajtótájékoztatóján Szabó Ödön parlamenti képviselő üdvözölte, hogy megszületett a frankhitelesek adósságára vonatkozó törvény, de sérelmezte, hogy kárba veszett három esztendő.

Arról tartott szerdán sajtótájékoztatót Szabó Ödön parlamenti képviselő az RMDSZ váradi székházában, hogy kedden a román Képviselőház egyhangúan elfogadta az arról szóló törvénytervezetet, hogy a svájci frankban felvett lakossági hiteleket eredeti árfolyamon váltsák lejhitelre. A jogszabály szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kell a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes, és körülbelül 50 ezer családot érint.

A politikus hangsúlyozta: a testület pozitívan véleményezte tehát, hogy a történelmi árfolyamon, vagyis azon az árfolyamon, amikor megkötötték a szerződést, legyen újraszámolva a svájci frankos hitel. Ezt sikerül átvinni, noha azok, akik eredetileg az ezzel kapcsolatos, hasonló törvényt kezdeményezték, azt szerették volna, hogy a napi árfolyamon történjen az átváltás, de az csak a bankoknak segített volna, hiszen befagyasztotta volna ezen a szinten a lejes hitelt. Most azonban elfogadták az RMDSZ azon javaslatát, hogy az átváltás a történelmi árfolyamon történjék, ami óriási különbség, hiszen általában 1,9- 2 lej környékén volt az akkori svájci frank, most pedig 4 lej környékén mozog, tehát sok esetben megduplázódott az a hitelrészlet, melyet kell fizetni.

Fontos kitétel

Az RMDSZ három évvel ezelőtti javaslatából ennyi ment át, viszont azt nem sikerült még elfogadtatni, hogy a törvény a többi hitelre is vonatkozzon. Úgy fogalmazott: „itt volt a legnagyobb nyomás”, ugyanis az összes valuta közül a svájci franknál van a legnagyobb árfolyam ingadozás. Ugyan az eurónál és a dollárnál is van egyfajta növekedés, de egyiknél sem nőtt a duplájára az árfolyam miatt a hitelrészlet. Hangsúlyozta: a törvénykezdeményezésüket ezért megpróbálják továbbra is fenntartani.

A honatya arról is beszélt: van még egy olyan nagyon fontos kitétel is, hogy az átváltást kérésre fogják elvégezni a bankok. 30 napon belül kötelesek kiszámolni, hogy ez mit jelent havi lebontásban az új részletekre vonatkozóan is, és meg kell csinálják az átütemezését a fennmaradt hitelnek, illetve hogy mennyivel csökken a fennmaradó teljes hitelösszeg. Ezt egy új szerződési mellékletbe foglalják bele, tehát kell kötni egy ilyet, és ebbe ezen a vonatkozó törvénycikkelyen kívül más módosítást nem szabad betenni azért, mert volt rá példa, hogy beíratott a bank ilyenkor olyan jellegű kitételeket, melyek arról szóltak, hogy az ügyfél lemond esetlegesen más követeléseiről a bankkal szemben a hitellel kapcsolatosan, és ezáltal más olyan jellegű, a hitelszerződésben szereplő törvénytelen kitételeknek a kártérítéséről is lemondott, amit bírósági úton érvényesíthetett volna.

A tervezetet korábban a szenátus már megszavazta. A törvény akkor lép hatályba, ha azt az államfő kihirdeti, illetve miután megjelent a Hivatalos Közlönyben.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!