ERDON Helyi hírek

2016.10.02. 14:49

Erdélyi motívumok fába égetve

Weisz Miklós alkotásaiból nyílt kiállítás péntek este a Fejedelmi Palota földszinti részén a Vár és Városi Múzeum szervezésében. Az ünnepségen közreműködött a Duo Varadiensis.

Weisz Miklós alkotásaiból nyílt kiállítás péntek este a Fejedelmi Palota földszinti részén a Vár és Városi Múzeum szervezésében. Az ünnepségen közreműködött a Duo Varadiensis.

Nem mindennapi kiállításnak biztosít otthont a vár Fejedelmi Palotájának földszinti néhány terme: Weisz Miklós 2014 óta pirogravál folyamatosan különböző fából készült tárgyakra. Gyönyörű erdélyi virágos motívumokat készít pirosban és feketében úgy, hogy a virág a piros színű, a háttér pedig fekete, és a felület egy védő oldattal van bevonva. A múlt péntek délután, jelentős számú érdeklődő jelenlétében megnyitott kiállításon megtekinthető- amúgy megvásárolható- munkák olyan erdélyi virágos motívumokat tartalmaznak, melyekhez egyebek mellett kerámia, népviseletek, törölközők, asztalterítők, 19. századi cserépkályhák, nagyváradi épületeken szereplő díszítőelemek stb. szolgáltak mintául. Mint elhangzott, mentorainak, mestereinek Lucaci Ioant és Dănilă Dorelt tekinti Weisz Miklós, a tárlatot pedig a kágyai Trifa Carol emlékének dedikálja. És noha az alkotásokkal akár bármelyik hivatásos művész is bátran büszkélkedhetne, a kiállító Murányi Évát idézve szerényen csak annyit jegyzett meg a köszönet nyilvánítások után: a művészetek világában kétfajta ember létezik, aki iskolát végez, és ezáltal művészi válik, és vannak olyanok, akik csupán szeretik a szépet, és érdekes dolgokkal szeretnek foglalkozni, ő pedig az utóbbi kategóriába tartozónak vallja magát.

Egyedi és értékes

Az érdeklődőket dr. Dumitru Sim, a Vár és Városi Múzeum igazgatója köszöntötte, majd Constantin Costea restaurátor lenyűgözőnek nevezte Weisz Miklós alkotói tevékenységét, melynek nyomán egyedi és értékes alkotások születnek. Doina Popescu műgyűjtő barátként szólt a méltatásában, a zenei momentumokról pedig a Duo Varadiensis két tagjai Thurzó Sándor József brácsa- és Lucian Maliţa hegedűművész gondoskodott.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!