ERDON Helyi hírek

2016.09.19. 13:06

Transzcendencia egy családi gyűjtemény tükrében

A Németh-Kriza képzőművészeti gyűjtemény darabjaiból összeállított kiállítás nyílt meg vasárnap délután a nagyváradi vár C. épületében, az egykori fejedelmi palota dél-keleti szárnyában.

A Németh-Kriza képzőművészeti gyűjtemény darabjaiból összeállított kiállítás nyílt meg vasárnap délután a nagyváradi vár C. épületében, az egykori fejedelmi palota dél-keleti szárnyában.

Illusztris vendégek jelenlétében nyílt meg a Partiumi Magyar Művelődési Céh (PMMC) és a Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. közös szervezésében megszervezett nagyváradi kiállítás, hiszen a gyűjteményt alapító Németh Géza és felesége Kriza Judit fiai, ifj. Németh Géza, Németh Áron és Németh Zsolt is eljöttek erre az alkalomra, a tárlatot magát Somogyi Győző Kossuth-díjas festő, grafikus, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja nyitotta meg.

Az eseményen elsőként a Kiss Huba, Kiss Tünde, Lévai Tünde, Szilágyi Ágnes összetételű Énekmondó együttes muzsikált (az ő fellépésük zárta is a megnyitó ünnepséget), majd Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke mondta el azt, hogy Sepsiszentgyörgy után érkezett Nagyváradra a kiállítás Tőkés László EP-képviselőnek, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökének a meghívására.

Dr. Mile Lajos, Magyarország kolozsvári főkonzulja rövid beszédében kifejtette: aki igazán meg akar ismerkedni ennek a gyűjteménynek a kialakulásával, az olyan, mintha egy regényt olvasna, vagy kortörténettel szembesülne. Ebben a gyűjteményben fölsejlik a múlt század ötvenes éveitől számított kor egésze és egy olyan életpálya, ami modellálja azokat a kényszereket is, amelyeket a kor magával hordozott. Példaértékűnek nevezte Németh Géza és Kriza Judit tevékenységét, akik az értékek megmentését tartották szemük előtt. „Egyszerre beszélhetünk értékgyűjtésről, értékmentésről és értékteremtésről is, hiszen egy-egy ilyen alkalom, amikor össze tudunk jönni, ez mindannyiunkat gazdagít” – fogalmazott.

Keresztény érték

Ezt követően Tőkés László szólt a szép számban egybegyűlt érdeklődőkhöz, többek között kifejtve, hogy az eltelt száz év folyamán elszakadt egymástól a magyarországi és a külhoni magyar irodalom, színházművészet és képzőművészet. „Indult egy szétfejlődés, és most, mintegy negyed százada azon munkálkodunk, hogy megteremtsük a magyar kultúra integrációját. Ebből a szempontból is példamutató a Németh család gyűjteménye, amelyik leképezi ezt a határok feletti nemzeti kulturális közösséget, és ilyenképpen részévé válik a határok feletti nemzetegyesítés nemes politikájának, melynek egyik zászlóvivője éppen Németh Zsolt”. Tőkés László úgy értékelte, hogy a maga módján a kiállítás összképet nyújt a jelenkori  magyar képzőművészetről. „Ezek az alkotások értékek, melyeket hitbeli motivációval és odaadással, munkásságuk részeként gyűjtöttek össze a szülők, és gazadgítanak és adnak tovább a fiúk”. A kiállítás címére – Transzcendencia – utalva Tőkés László kifejtette: A transzcendencia azt jelenti a Németh család életében, hogy „felül kell emelkedni a vad jelenen, és így kell megelőlegezni a jövőt, mintegy transzcendálni magunkat attól a helyzettől, amelyben élnünk adatott” – fogalmazott Tőkés László, aki Németh Zsoltot idézte, aki a maga során Robert Scumannt parafrazálva mondta azt, hogy Magyarország vagy keresztény lesz, vagy nem lesz. „Jó lesz elgondolkoznunk ezen, és méltóképpen továbbgondolni a gyűjteméhy alapítóinak az üzenetét és a tanulságát” – zárta szavait az EP-képviselő.

Costea Constantin, a kiállításnak helyet adó Nagyváradi Város- és Vártörténeti Múzeum gondnoka rövid beszédében kiemelte, hogy a két világháború közötti időszak euróapai rangű magyar avantgárd művészeinek alkotásai is láthatók ezen a tárlaton, majd hozzátette, hogy szerencsés ez a gyűjtemény, mert nem adták el, nem adományozták el, hanem a tulajdonosok tovább bővítik azt a kortárs művészek munkáival.

Művészetcsempészet

A tárlatnyitón szólt ifj. Németh Géza, aki a budafoki református gyülekezet gondnokaként ennek a gyülekezetnek az üdvözletét tolmácsolta, majd testvére, Németh Zsolt, a magyar parlament külügyi bizottságának elnöke mondott beszédet. Ő méltatta a tárlat kurátorának, Szepes Hédinek a munkáját, aki a kiállítássorozat kezdeményezője volt. A továbbiakban kifejtette, hogy ennek a tárlatnak a megszervezése a megújuló erdélyi képzőművészeti élet és a megizmosodó magyar képzőművészeti élet közötti együttműködésnek az eredménye. Mint mondta, a PMMC tevékenysége, illetve a Partiumi Keresztény Egyetemen folyó művészeti oktatás is azt tükrözi, hogy új időszámítás kezdődik a képzőművészeti életben is. Hozzátette, hogy nagyon sok munka van ezen a téren, hiszen a diktatúra idején évtizedek maradtak ki, és az ehhez hasonló kiállításoknak be kell tölteni az emiatt keletkezett űrt, ugyanakkor komplett művészeti hagyatékok várnak még feltárásra, megismertetésre, katalogizálásra. Németh Zsolt hangsúlyozta, hogy a tárlaton van egy jelentős erdélyi rész, aminek kapcsán elárulta: „Amikor a keresztény művészetet kezdte édesapám gyűjteni, mellbevágó volt, milyen erőteljes a keresztény művészet Erdélyben. Mi ezeket a képeket kicsempésztük a 70-es, 80-as években a határon, mert akkor ezeknek a képeknek az átjuttatása a határon visszafelé kellett történjen, és évtizedeken keresztül egyfajta Budapestre való áramlás volt. Most viszont elérkezni látszik az az idő, amikor nem innen arrafelé, hanem onnan jön ide valami, és visszahozzuk Budapestről az erdélyi magyar művészetet, amelyet egyébként megmentettünk, és önöknek mentettük meg” – fogalmazott Németh Zsolt. A politikus végezetül kiemelte, hogy a művészet területén ugyanolyan folyamatok zajlanak, mint a politikában, és végbe kell menjen a nemzeti és nemzetközi együttműködés, mely folyamatnak kellős közepén vagyunk.

Ősbemutató

Somogyi Győző megnyitó beszédében azoknak a koloristáknak az alkotásait emelte ki, akik a nagybányai tradíciót kötik össze a modern irányzatokkal. Mint mondta, Németh Gézának és fiainak kitűnő ízlésük volt és van, hogy ezt a gyűjteményt elindították és folytatják. Végezetül kiemelte Plugor Sándor drámai erejű Keresztút sorozatát, mint mondta, „érdemes mindegyik kép előtt megállni, mert a keszekuszának látszó vonalháló mögül az isteni dráma bontakozik elő”. Plugor Sándor képsorozatának kiállítása egyébként ősbemutató, a nagyközönség Nagyváradon láthatja először ezeket a képeket. Mivel bőséges képzőművészeti anyagról van szó, a várgaléria mellett a Partiumi Keresztény Egyetemen is ki van állítva a gyűjtemény néhány darabja. A többek között Szervátiusz Tibor, Szervátiusz Jenő, Kass János, Xantus Gyula, Antal Imre, vagy a már említett Plugor Sándor műveit felvonultató Transzcendencia című tárlat október 30-ig látogatható a nagyváradi várgalériában.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!