ERDON Helyi hírek

2016.09.05. 08:17

Tradicionális eledelek és műsorok

A Szlovák Kultúra Napját ünnepelték szombaton a Nagyváradi Várban. Hagyományos eledeleket készítettek a települések csapatai, később népzenei és néptánc-előadások következtek.

A Szlovák Kultúra Napját ünnepelték szombaton a Nagyváradi Várban. Hagyományos eledeleket készítettek a települések csapatai, később népzenei és néptánc-előadások következtek.

Egy nappal korábban, a Félix-fürdőn előadás-sorozat zajlott Szülőfalum és családom címmel, melyen a szlovákok reprezentatív európai szervezeteinek képviselői is jelen voltak. Az ünnep szombaton, a várban folytatódott. Amint Francisc Merka, a Szlovákok és Csehek Demokrata Szövetsége Bihar megyei területi elnöke elmondta, immár ötödik éve ünneplik Nagyváradon ezt a napot, de a rendezvény most először zajlik a várban. Szeretnének nyitni a többiek felé is, céljuk, hogy ne csak szlovákok vegyenek részt rendezvényeiken, hanem mindenki, aki kellemes időtöltésre vágyik.

 Tócsni és nokedli

A szombati ünnepségen a tradicionális, szlovák eledelek elkészítésére, valamint a népi kultúra ápolására helyezték a hangsúlyt. Bihar, Szilágy és Szatmár megyei szlovákok lakta települések csapatai jöttek el – többek között Tatarosról, Madarászról, Sáránról, Cserpatakról, Bodonosról, Almásfegyvernekről, de nem hiányoztak a váradi érdeklődők sem. Amint a területi elnöktől megtudtuk, a hazai szlovák lakosok nyolcvan százaléka Bihar, Szilágy és Szatmár megyében él.

A szombati program során délután tradicionális főzőverseny zajlott: a csapatok nokedlit készítettek burgonyából, túróból és lisztből, valamint krumplilepényt, azaz tócsnit, burgonyából, lisztből és tojásból. Valószínűleg nem számítottak rá,hogy ennyi érdeklődő lesz, így csupán két standnál lehetett meg is vásárolni az eledeleket, ahol pillanatokon belül sorok képződtek. Az ételeket zsűri értékelte, de mindegyik csapat egyforma díjat kapott.

Este tánc- és népdal előadásokkal folytatódott a műsor. Adrian Miroslav Merka, a szövetség országos elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Nagyvárad a szlovák diaszpóra központjává vált ezekben a napokban, s ez a rendezvény is azt bizonyítja, hogy a szlovákok fontos szerepet  játszanak ebben a térségben, mondta el szlovákul, majd románul. „Meg akarjuk mutatni, hogy milyen értékeink vannak. Szépek a gyermekeink, szeretjük a táncot, az éneket, s tovább visszük azt, amit az őseink hagytak ránk” – tette hozzá a parlamenti képviselő. Később  Vladimir Skalsky, a Diaszpórában élő Szlovákok Világfórumának elnöke szólt az egybegyűltekhez, majd hazai és szlovákiai együttesek előadása következett.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!