ERDON Helyi hírek

2016.09.18. 17:40

Szabadlábon a volt igazgató

A Bihar megyei Ügyészség döntése szerint három év szabadságvesztés után  feltételesen szabadlábra helyezték Ioan Lascău-t, a Bihar megyei Közpénzek Felügyelőségének volt vezetőjét.

A Bihar megyei Ügyészség döntése szerint három év szabadságvesztés után  feltételesen szabadlábra helyezték Ioan Lascău-t, a Bihar megyei Közpénzek Felügyelőségének volt vezetőjét.

Június 23-án a Nagyváradi Bíróság jóváhagyta a börtönbizottságnak azt a javaslatát, hogy engedjék feltétesen szabadlábra a volt igazgatót, mivel büntetésének jelentős idejét letöltötte, s ez idő alatt tanfolyamokon vett részt, dolgozott és nem voltak kihágásai. Az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) ügyészei viszont fellebbeztek, de a Bihar Megyei Ügyészség csütörtökön ezt elvetette. A törvények értelmében tehát több mint három év szabadságvesztés után elhagyhatja a börtönt, viszont egy speciális bizottság megfigyelés alatt tartja, mígnem letelik a hét év.

Korrupciós ügyek

Mint arról annak idején beszámoltunk, az igazgatót két korrupciós ügy miatt ítélték el, mindkét ügyben a DNA ügyészei indítványoztak pert. Az első, három évre szóló szabadságvesztésről szóló ítéletet 2013 márciusában kapta egyebek mellett tisztségével összeegyeztethetetlen pénzügyletek lebonyolítása, csúszópénz elfogadása, adócsalás, irathamisítás és pénzmosás miatt. Többek között egy szálloda ügyvezetőt arra kötelezett, hogy fizessen ki neki mintegy négyszáz millió lejt, s cserébe azt ígérte, hogy sürgősen kiállítja a visszafizetései kérvényeket, továbbá nem fogja ellenőrizni. Egyúttal, visszaélve tisztségével, megvásárolt, majd drágábban adott el egy kereskedelmi helyiséget, s kötelezett egy másik ügyvezetőt, hogy hamis számlát állítson ki egy cég csődeljárása során. Lascău akkor ráadásul el is tűnt, nemzetközi körözést adtak ki ellene, ennek nyomán az FBI-nak sikerült rátalálnia az arizonai Phoenixben, s 2013. május 20-án lett kiszolgáltatva.

2014 januárjában pedig újabb hét évre ítélték el befolyással való üzérkedés miatt. A vád szerint 18,5 milliárd lejt kért egy cég képviselőitől, hogy közigazgatási hivatalnokoknál közbenjárjon a cég munkálataiért járó 185 milliárd lejes tartozások preferenciális kifizetése érdekében. Idén, április 25-én Lascău kérésére az ügyészség a két büntetés egybeolvasztásáról döntött, ennek nyomán csak a hosszabbikat kellett volna letöltenie.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!