ERDON Helyi hírek

2016.09.13. 12:22

Öt éves az Iskola program

Öt évvel ezelőtt bonyolította le először a nagyváradi Szigligeti Színház az Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű programot.

Öt évvel ezelőtt bonyolította le először a nagyváradi Szigligeti Színház az Színház az iskolában, iskola a színházban elnevezésű programot.

A röviden csak Iskola programnak nevezett eseménysorozat keretében a színház művészei helyi magyar tannyelvű iskolák és osztályok diákjaival közösen hoznak létre minden évben egy-egy közös előadást. Ezúttal A rút kiskacsa című Andersen mese került színre a közös munka eredményképpen. A péntek este a színházban tartott bemutatót követően a programban résztvevő színészek, diákok, támogatók, intézményvezetők átvonultak a Szigligeti Stúdióba, hogy megünnepeljék e sikeres program fennállásának öt éves évfordulóját. A Sonnenfeld palota udvarán felállított kis dobogón Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója értékelte a programot, kiemelve, hogy az Iskola program az idők során bővült, és Otthon a színházban címmel önkéntesi programot hoztak létre, majd következett a Szigligeti Tanoda, és a Báboda program. A fiataloknak szóló programpalettát a színházi táborok és a nagyváradi bábos tábor teszi teljessé. Az Iskola programhoz visszatérve Czvikker Katalin elmondta: „Nem feltétlenül az előadások gyártása volt a fő cél. Mi mindannyian a munkatárasaimmal, a részrendezőinkkel a támogatóinkkal és az oktatási intézményvezetőkkel együtt megpróbáltunk a kezetekbe kulcsokat adni. Olyan kulcsokat, amelyek olyan utakat nyitnak meg számotokra, melyeken nagyon fontos értékeket találhattok. Nagyon fontos volt, hogy ezeket az ajtókat az önismeret, az önbecsülés és az önértékelés felé megnyithassátok. És együtt ezt sikerült elérni.”

Lelket formáló

Az Iskola programot a kezdetek óta támogató Biró Rozália szenátor a maga során azt hangsúlyozta, hogy a Szigligeti Színház minden munkatársa az emberek lelkét formáló alkotók. „Amikor öt évvel ezelőtt úgy éreztétek, hogy formáljátok a lelkünket, azt is felvállaljátok, hogy a jövőt építitek azáltal, hogy a fiataljainkkal foglalkoztok. Példát mutattatok arról, hogyan kell felelősséggel élni a mát, úgy, hogy olyan holnapunk legyen, ami megközelíti azt, amit álmodunk”. A beszédek után ajándékokat adtak át a programban résztvevő tanintézmények vezetőinek és a fiataloknak is, illetve köszöntötték a programban feladatokat vállaló színészeket és bábszínészeket. Az esemény hivatalos részének lebonyolítása után pedig kezdetét vette a buli a Szigligeti Stúdióban és a stúdió előtti belső udvaron.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!