ERDON Helyi hírek

2016.09.14. 17:50

Nagyvárad ismét színházközpont lesz

Szeptember 25. és október 2. között tartják meg a 4. Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivált a váradi Mária Királyné Színház szervezésében. A fesztiválon magyar előadások is lesznek.

Szeptember 25. és október 2. között tartják meg a 4. Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivált a váradi Mária Királyné Színház szervezésében. A fesztiválon magyar előadások is lesznek.

A fesztivált beharangozó szerdai sajtótájékoztatón Daniel Vulcu, a Mária Királyné Színház igazgatója elmondta, hogy immár huszonkettedik alkalommal rendezik meg Nagyváradon a rövid dráma fesztivált, mely ma már az immár negyedik alkalommal megrendezésre kerülő Nagyváradi Nemzetközi Színházi Fesztivál (román rövidítése FITO) részét képezi. Mint mondta, az idei fesztiválra az egész országból érkeznek produkciók, Botosánytól, Galactól kezdve, Bukaresten és Craiován át Kolozsvárig, Temesvárig, Szatmárnémetiig. Sőt, a bécsi Pygmalion Színház és a debreceni Csokonai Színház is vendégszerepel. Daniel Vulcu bejelentette, hogy a Kolozsvári Állami Román Opera is fellép Verdi Álarcosbálájával szeptember 28-án hét órától a színházban.

Rendezői portré

Victoria Balint, a színház művészeti vezetője elmondta, hogy huszonkilenc előadás lesz látható nyolc különböző helyszínen. Hangsúlyozta, hogy Románia legjelentősebb előadásait hívták el Nagyváradra, ezek közül kiemelte a Bukaresti Nemzeti Színház és a temesvári német színház előadásait, melyeket a Szakszervezetek Művelődési Házában lehet majd megtekinteni. A fesztivál során újdonságként egy rendező portréját is bemutatják. Ezúttal Victor Ioan Frunza nemzetközi hírű rendezőnek három előadása is látható lesz a kulturális rendezvénysorozat keretében, az első maga a fesztiválnyitó előadás, a Jurdan úr című Moliére és Bulgakov adaptáció lesz, amelyet a váradi román társulat mutat be szeptember 25-én a színházban, a következő a Tizenkettedik éj, Shakespeare nyomán, melyet a bukaresti Metropolisz Színház mutat be szeptember 30-án szintén a színházban, és végül a Nastasia című előadás, a petrozsényi I. D. Sirbu Színház produkciója. Egyébként Victoria Balint hangsúlyozta, hogy a színház nagytermében játszott előadások kezdési ideje este hét óra.

Magyar vonatkozások

A versenyprogramban összesen tizenhét előadás szerepel. A Doru Mares által elvégzett szelekcióban helyet kapott Spiró György Prah című darabja, melyet a Piteşti-i Alexandru Davila Színház mutat be szeptember 26-án a bábszínházban öt órai kezdettel. Ugyancsak a versenyben szerepel a Kolozsvári Állami Magyar Színháznak Szilágyi Domokos Öregek könyvéből készült előadása (szeptember 28., 19 óra, Szigligeti Stúdió). Szintén ebben a szekcióban lesz látható a debreceni Csokonai Színház, mely Wirginia Woolf Orlando című regényének adaptációjával lép fel a Szent László téren felállított színpadon szeptember 29-én este kilenc órától. A Szigligeti Stúdióban lesz látható szeptember 30-án este hét órától a Szigligeti Színtársulat Az eset című előadása is, melyet a versenyprogramon kívül mutatnak majd be. A művészeti igazgató hangsúlyozta, hogy mindegyik nem román nyelvű előadáshoz biztosítják a román nyelvű feliratozást. A független színházak is bemutatkozhatnak a fesztivál keretében, méghozzá az Urban Pub-ban és az Act Stúdióban. Lesz egy előadás az egykori stúdióban is, ahol most a turizmust népszerűsítő központ működik. Mindezek mellett lesznek ingyenes előadások a Szent László téren felállított szabadtéri színpadon, a debreceniek előadása mellett itt lesznek láthatók a váradi román színtársulat Anconai szerelmesek, Az éjszaka szívében – a Lear epizód és Leonce és Léna című előadásai szeptember 28-án, 30-án és október 1-jén, este kilenc órai kezdettel.

Jegyvásárlás

Az idei fesztiválon is megrendezik a drámapályázatot, amelyre húsz pályamű érkezett be, a győztest szeptember 20-án hirdetik ki. A fesztivált különböző események, könyvbemutatók, szakmai előadások egészítik ki. A fesztivál díjkiosztó- és záróünnepsége október 2-án fél nyolc órai kezdettel lesz a színházban. Jegyek elővételben vásárolhatók a Biletmaster.ro honlapról, vagy a színház jegypénztárából. Diákok, egyetemisták és nyugdíjasok már tíz lejes áron hozzájuthatnak egy jegyhez, míg a legdrágább, a színház központi páholyaiba szóló jegyek hatvan lejbe kerülnek.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!