ERDON Helyi hírek

2016.09.28. 13:02

Monopólium vagy piacfelosztás a hőszolgáltatásban?

Készül Nagyvárad fűtési stratégiája, amelynek nyomán várhatóan átrajzolják város fűtési térképét is. A nagy kérdés az, a város mely övezeteiben lesz kizárólagos szolgáltató a város fűtési vállalata, a Hőszolgáltató.

Készül Nagyvárad fűtési stratégiája, amelynek nyomán várhatóan átrajzolják város fűtési térképét is. A nagy kérdés az, a város mely övezeteiben lesz kizárólagos szolgáltató a város fűtési vállalata, a Hőszolgáltató.

A napokban megjelent sajtóértesülés szerint Nagyváradon a Hőszolgáltató Vállalat és a Distrigaz vállalatok egyfajta megegyezése nyomán a Hőszolgáltató visszavonul a kertvárosi övezetekből, és főként az egyébként sokkal rentábilisabb lakótelepekre fog összpontosítani, a kertvárosi részek hőszolgáltatását pedig a gázfűtésre szakosodott Distrigaz veszi át. Ez az elképzelés annak nyomán röppent fel, hogy nemrégiben egy váradi ügyvéd pert nyert a váradi önkormányzat ellen, amely a felperes megítélése szerint rákényszerítette őt arra, hogy a városi hőszolgáltató szolgáltatását vegye igénybe, holott a váradi fűtéspiacon van alternatív hőszolgáltató, illetve annak nyomán, hogy a Hőszolgáltató hamarosan közbeszerzési eljárást ír ki egy megvalósíthatósági terv elkészítésére, ami a város leendő fűtési stratégiájának alapját fogja képezni. A stratégia egyik fejezete lesz az egységes fűtési övezetekről szóló rész, ezek azok az övezetek, amelyekben a nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat rendelkezik saját hálózattal, tehát képes a fűtés biztosítására, és ennek következtében más szolgáltatónak tilos ott fűtenie.

Egyes hírek szerint a Hőszolgáltató ki fog vonulni a városnak azokból a részeiből, ahol a fűtés biztosítása nem kifizetődő számára, tehát lakóház-övezetekből, és főként a tömbháznegyedekre fog koncentrálni.

Nincs megegyezés

Ezeket az információkat cáfolta a Bihari Napló megkeresésére válaszolva Stănel Necula, a Hőszolgáltató vezérigazgatója, azon kívül, hogy valóban készül a fűtési stratégia, amelyben szó lesz az egységes fűtési övezetekről is. Mint mondta, semmiféle előzetes egyeztetés, megegyezés nem történt, és nem is történhet a Distrigazzal a város fűtési rendszeréről, valamint az egységes fűtési övezetekről. Necula elmondta, hogy a Hőszolgáltató és a Distrigaz elképzeléseit olyan értelemben kell összehangolni, hogy ne legyenek Nagyváradon olyan helyek, ahol semmiféle fűtésszolgáltatás nem létezik. Hangsúlyozta, hogy a Hőszolgáltatónak nincs szándékában lemondani a lakóház-övezetekről, mindazonáltal a készülő stratégiában azt is rögzíteni fogják, mennyire kifizetődő ezeknek a városrészeknek a fűtése.

Mint kifejtette, bizonyos kritériumok figyelembe vételével készül majd el a város fűtési térképe, ezen kritériumok közé tartozik a gazdasági hatékonyság, az energetikai hatékonyság, a környezetvédelmi szempont, és van egy negyedik kritérium is, ami azt vizsgálja, hogy a beruházási költségek milyen mértékben térülnek meg, vagyis, hogy új fűtéshálózatok kiépítése esetén lesz-e elegendő fogyasztó, akik használja majd a fűtést, és ezáltal rentábilissá válik-e az illető beruházás. „Mindezeknek az elemzéseknek még nincs eredménye. Az ezen elvek alapján elkészülő tanulmány megmutatja majd, melyik az optimális megoldás mindegyik övezet számára” – mondta Necula. A vezérigazgató hozzátette, hogy az egységes fűtési övezetek megállapítása nem a Hőszolgáltató, hanem az önkormányzat hatásköre, ezért ez utóbbi fog dönteni arról, hogy hol maradnak majd meg a városban az egységes fűtési övezetek, és hol nem. Ezt követően azonban hozzátette: a Hőszolgáltatónak nem érdeke, hogy minden áron a központi fűtési rendszerben tartsa meg a fogyasztókat. Elismerte ugyanis, hogy a hálózat végén, illetve ott, ahol nagyon hosszúak a vezetékek és ahol már kevés fogyasztó van rácsatlakoztatva a rendszerre, már nem kifizetődő számára ez a szolgáltatás, ezért elviekben ezekben az övezetekben engedni kellene más szolgáltatók megjelenését, viszont mivel az önkormányzatnak kötelessége a város teljes területén biztosítani a fűtést, ezért a Hőszolgáltató nem is vonulhat vissza, legalábbis addig, amíg meg nem bizonyosodik arról, hogy a fogyasztóknak rendelkezésükre áll más fűtési lehetőség.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!